15 desembre 2022

Orígens i evolució del màrqueting esportiu

Orígens i evolució del màrqueting esportiu | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

El màrqueting esportiu és una de les ramificacions especialitzades del màrqueting. El món de l’esport ofereix possibilitats il·limitades per a implementar diferents estratègies i accions per a millorar la visibilitat de les marques. De fet, es tracta d’un dels tipus de promoció amb més repercussió en el món de l’entreteniment, fins i tot per sobre de la indústria musical. En aquest post et parlarem del màrqueting  en l’esport, el seu origen i la seva evolució en els últims anys.

Què és el màrqueting esportiu?

El màrqueting esportiu desenvolupa estratègies relacionades amb l’esport per a donar a conèixer una marca o millorar la venda de determinats productes o serveis. Aquestes estratègies poden estar enfocades en la promoció d’esdeveniments  esportius, equips, productes o serveis relacionats amb els esports.

Aquí et nomenem alguns aspectes fonamentals del màrqueting en l’àmbit esportiu:

L’emoció-reacció. El màrqueting esportiu no sols busca la captació de nous clients. L’esport genera moltes passions i emocions per part de l’afició, per la qual cosa pot resultar una eina molt eficaç per a treballar el brànding de les empreses, el posicionament, la fidelització dels clients i l’augment del engagement  en les comunitats en línia.

Busquem aficionats, no sols consumidors. L’objectiu és connectar amb les emocions dels aficionats per a moure a l’acció. Es tracta de generar un vincle entre les marques i els valors positius que aporta l’esport, com per exemple, el sentiment de pertinença, l’orgull o el treball dur. D’aquesta manera, tant els esportistes com els propis aficionats poden convertir-se en els millors brand ambassadors de les marques que promociona l‘especialista  en màrqueting.

No sols existeix el futbol. Quant als seus àmbits d’acció, bé és sabut que el futbol és un dels esports amb major visibilitat. No obstant això, existeixen multitud d’esports i atletes amb característiques especials que obren un ampli ventall de possibilitats per a connectar i representar els valors de les diferents marques.

L’evolució del màrqueting esportiu

La relació entre el màrqueting i l’esport té una llarga trajectòria. Al llarg dels anys, trobem publicitat de tota mena en esdeveniments esportius, estadis, tanques, etc. A continuació, t’oferim un repàs històric de les principals fites de la comunicació vinculada a la gestió esportiva:

Principis del S.XX

En els anys 20, amb la irrupció de la ràdio, apareixen les primeres promocions de productes en relació amb l’esport i la seva retransmissió. La publicitat de diferents marques va començar a estar cada vegada més present en esports com el bàsquet, el futbol americà, el baseball i les grans lligues.

Entre les accions més rellevants trobem el patrocini de Wilson Sporting Goods al golfista Gene Sarazen, l’any 1923. Cinc anys després, en 1928, Coca-Cola va ser present en els Jocs Olímpics d’Amsterdam amb un dels contractes de patrocini més longeus de la història del màrqueting.

Seguint l’exemple de Coca-Cola, l’any 1936, Adidas va patrocinar els famosos Jocs Olímpics de Berlín. A més, per primera vegada va proporcionar roba i equipament a Jesse Owen perquè lluís la seva marca amb finalitats promocionals, aprofitant la seva popularitat.

Segona meitat del S.XX

A partir dels anys 50, amb l’arribada  de la televisió, es van introduir noves maneres d’expandir la presència de les marques en el mercat. En aquests anys, es va començar a integrar la publicitat en retransmissions esportives i en els propis estadis. De fet, l’any 1954, l’estadi de baseball Sportsman’s Park a Missouri va passar a ser el “Busch Park” quan cerveseria Anheuser Busch va comprar els drets de nom de l’estadi.

Posteriorment, els anys 80, van començar a instal·lar-se les famoses pantalles patrocinades en els estadis. I amb això, les insercions publicitàries durant els partits. En les següents dècades van augmentar exponencialment els patrocinis de grans figures de l’esport. Un dels exemples més paradigmàtics va ser la vinculació de Nike amb Michael Jordan, que va generar una nova marca de sabatilles, les famoses Air Jordan. L’estrella del bàsquet es va convertir en una de les figures publicitàries més rellevants de l’esport. A partir d’aquest moment, el patrocini a esportistes va incorporar altres grans marques com Adidas o Puma.

El màrqueting esportiu avui dia

L’especialista  en màrqueting sempre cerca noves formes i canals per a connectar amb el públic. En aquest sentit, internet ha transformat profundament les estratègies de promoció de les marques. Ja no es tracta només de la presència en els estadis, l’esponsorització d’esportistes o els anuncis en televisió o ràdio.

El desenvolupament de les noves tecnologies digitals han multiplicat exponencialment les oportunitats de contacte i també la capacitat de segmentació dels públics. Les retransmissions es comparteixen i comenten a través de les plataformes digitals. Aquests espais generen al seu torn noves personalitats rellevants vinculades a l’esport, com per exemple els youtubers o influencers. Prova d’això és la rellevància d’alguns streamers com Ibai Plans en Twitch i els eSports, tant a nivell nacional com internacional.

El poder amplificador i la capil·laritat connectiva permeten generar estratègies més centrades en l’audiència i en la creació de comunitats de referència per a representar els diferents valors del producte o servei. Per tant, la unidireccionalitat en la comunicació amb el públic es transforma en un contacte en temps real i progressiu entre marques i aficionats.

Finalment, els esdeveniments, els equips i fins i tot els propis esportistes funcionen ja com a marques. Desenvolupen les seves pròpies estratègies de posicionament i treballen amb els seus públics objectius i comunitats de seguidors. Així, els esportistes també es converteixen en influencers professionals amb capacitat per a viralitzar continguts. Mostra d’això, són els múltiples patrocinis a esportistes com Rafael Nadal, Messi, Gómez Noya o Mireia Belmonte.

Cada innovació tecnològica genera un impacte no sols en la publicitat, sinó en la pròpia gestió esportiva i el seguiment dels esdeveniments. Per tant, els principals reptes del màrqueting  esportiu per al futur inclouen la integració dels nous avanços tecnològics. Entre ells trobarem el desenvolupament de la realitat virtual i augmentada o la intel·ligència artificial en el món de l’esport.

Fins llavors, continuarem informant-te de totes les novetats en el nostre bloc!

Vols més informació sobre el nostre màster en Màrqueting esportiu? clica aquí

#Màster esportiu
#Marketing esportiu
Carregar més notícies