22 maig 2023

Turisme: els reptes de la sostenibilitat i la modernització

Turisme: els reptes de la sostenibilitat i la modernització | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

El turisme a Espanya és un dels pilars bàsics de l’economia nacional. Això implica una necessitat de modernitzar-ho i adaptar-ho als nous temps perquè continuï sent rendible. Per a això, es necessiten professionals del sector que siguin capaços d’aplicar adequadament noves tendències com la sostenibilitat.

Modernització del sector turístic espanyol

Un dels grans frens de la indústria del turisme nacional és la falta de modernitat. La digitalització o la sostenibilitat no són dos termes molt comuns en aquest sector. Per a poder afermar-los i fer un salt amb el qual aconseguir que el lideratge del turisme europeu segueixi es necessita inversió. Per a això, el govern ha dissenyat un pla a 3 anys amb què afrontar tots aquests reptes.

Això suposa una injecció important de diners que podràs gestionar com a professional del sector turístic o la indústria hotelera. Dins d’aquest salt existeixen diversos factors que seran rellevants dins de la modernització.

Economia local: El turisme ha de tenir un impacte positiu en l’economia de lloc i, d’això, som responsables tots. Com podem fer-ho? És important que fomentis el consum en establiments regentats per gent de la zona, així com, que estableixis aliances col·laboratives per a activitats completaries. D’aquesta manera es crearà riquesa en tota la zona.

Energies renovables: Apostar per les energies renovables i l’autoconsum ajuda a reduir l’impacte mediambiental. A més, també es transmet una imatge de conscienciació que resulta atractiva per al nou perfil de turista que tenim avui dia i que volem conservar.

Contractació i formació local: Dins de la generació de riquesa en la zona es pot contribuir contractant personal resident. Per a això, és necessari formar-los en l’activitat oferta amb l’objectiu de continuar oferint un servei de qualitat.

Conscienciació social: Fomentar iniciatives per a poder mantenir l’entorn net i crear conscienciació als visitants amb l’objectiu de poder gaudir del turisme durant molts anys més.

Digitalització: En l’actualitat, la presència en la xarxa és fonamental i és una cosa a la qual no pot renunciar cap empresa del sector. Comptar amb un pla de digitalització que també inclogui l’automatització de processos permet que la teva companyia sigui més eficient.

Aposta per la sostenibilitat

La gestió turística sostenible és potser la major demanda que existeix avui dia. Tot el sector pot sumar-se amb l’objectiu de reduir les emissions i crear una consciència social que cuidi el planeta.

Per a això, es poden aplicar una gran varietat de mesures que comptarem a continuació.

Compres de quilòmetre 0: Ja sigui en un restaurant o en un hotel, les compres de proximitat i de productes de temporada ajuden a reduir l’impacte mediambiental. Què aconsegueixes això? Els desplaçaments a l’hora de comprar els productes seran molt curts i per això, no contaminaran. A més, també beneficiaran l’economia local perquè continuï creixent.

Reciclatge: És una tasca pendent de moltes empreses del sector. Facilitar aquesta tasca amb la col·locació de galledes independents i d’explicacions en els mateixos ajudarà al fet que sigui un hàbit més sistemàtic.

Accions de conscienciació: En el cas del sector turístic, les persones poden ser més irresponsables per estar desconnectades. És important recordar que es pot estalviar aigua o reduir l’ús de químics. Per exemple, als hotels, es pot recordar als clients apagar les llums, tancar l’aigua o reduir el canvi de tovalloles al mínim imprescindible.

Desaprofitament 0: Respecte a la gestió de residus, es pot buscar el desaprofitament 0 amb una associació local. És possible emprar els desaprofitaments generats per a un altre ús, com, per exemple, la generació de compost en les restes orgàniques.

Inversió per a millorar la indústria turística a Espanya

Com hem comentat, el Govern serà un dels majors impulsors. A través del Ministeri de Turisme invertirà 478 milions de fons europeus per a sostenibilitat i digitalització. Aquest procés es realitzarà a través de les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments.

Aquestes noves ajudes pretenen ajudar el sector a afrontar els nous reptes d’una indústria que mou el 13% del PIB nacional. Els 4 pilars fonamentals d’aquest pla són els següents:

Transformació del model turístic
Digitalització de destins i empreses
Plans de resiliència per a territoris extrapeninsulares
Impuls de competitivitat per a un nou perfil de turista
Turisme internacional: evitar l’impacte en l’entorn

Les distàncies són una de les fonts de més impacte si parlem de turisme internacional i medi ambient. De tots els elements que influeixen en aquesta mena de viatges, l’avió és un dels grans problemes quan es busca ser més respectuós amb l’entorn.

A més, les barreres idiomàtiques poden suposar un factor rellevant a l’hora de generar conscienciació o seguir consells que ajudin a reduir l’impacte. Per això, és fonamental acabar amb la barrera de l’idioma. Per a això, es pot recórrer a eines digitals com a codis QR que disposin de la informació en diferents llengües i millorin la comunicació.

Gestió d’allotjaments turístics

En el sector turístic, els allotjaments són un dels aspectes que més es poden millorar, especialment a l’entorn de la sostenibilitat. Com podem fer això possible? És possible aplicar totes les mesures que ja hem comentat i utilitzar les ajudes que s’han aprovat per a canviar el sector en els pròxims anys.

És important que per a conscienciar als hostes, el primer és sensibilitzar a totes les persones que gestionen els allotjaments. És important recordar, que la demanda de turisme respectuós està en auge i per a no quedar-te per darrere de la competència, hauràs de formar-te i estar molt pendent de les novetats.

El turisme a Espanya busca mantenir el seu lideratge internacional. Però, per a això, necessita modernitzar-se i apostar per noves tendències com comptar amb accions més sostenibles. Per a posar-les en marxa, existeixen ajudes al sector que seran molt beneficioses per a hostalers i hotelers. Si disposes de la formació turística adequada, aconseguiràs posar-te al capdavant per a un sector que necessitarà nous treballadors que ajudin a fer aquest pas.

T’agradaria saber més de les nostres formacions en TURISME? Clica aquí

Carregar més notícies