17 juny 2021

Quin es el perfil del relacions públiques?

Quin es el perfil del relacions públiques? | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

Per a ser un bon relacions públiques necessites molt més que tenir do de gents i facilitat de paraula. Encara que existeixen diverses funcions dins d’aquest lloc (des de qui reparteix fulls de mà en les discoteques fins al qual s’encarrega de crear vincles amb el públic, organitzacions i institucions en una gran multinacional), has de saber quins són els coneixements requerits per a ser un bon professional de la comunicació. En aquest article et comptem quins són. Comencem!

A QUÈ ES DEDICA UN RELACIONS PÚBLIQUES

La Public Society of America defineix les relacions públiques com el “procés de comunicació estratègica que construeix relacions mútuament avantatjoses entre les organitzacions i els seus respectius públics”.

Una de les funcions principals d’un RRPP és analitzar l’organització a fons, veure quines són les seves virtuts, les seves possibilitats… D’aquesta manera, aconseguirem fer-nos una idea global per a saber transmetre al públic els valors i la imatge de l’empresa de la millor manera possible.

Avui dia és impensable que una companyia no compti en el seu equip amb un perfil de relacions públiques. Però per què és indispensable? Parlem de la persona que concentra totes les demandes de comunicació que afecten l’empresa. Ja sigui per a mantenir i protegir una bona reputació reeixida amb esforç com per a solucionar situacions en les quals el prestigi està en joc. Per aquest motiu, enfortir els vincles amb el públic serà sempre la nostra carrera de fons personal.

A continuació, et comptem quines són les activitats clau d’un RRPP:

ELABORA UN PLA DE COMUNICACIÓ PER A L’EMPRESA

Una altre de les responsabilitats d’un relacions públiques és dissenyar el pla de comunicació intern i extern de l’empresa. Per tant, i com t’hem esmentat anteriorment, necessitem saber-ho tot sobre la companyia en la qual treballem (objectius, valors, serveis…) per a plasmar-ho correctament en la nostra planificació.

Com ho aconseguim? Necessitarem treure el major rendiment de l’equip de comunicació i que tant publicitat, disseny, màrqueting i periodistes treballin tots a l’una i remant en la mateixa direcció.

Com pots intuir, un RRPP no realitza totes les funcions que hem esmentat. No obstant això, és recomanable conèixer-les per a poder coordinar a l’equip eficientment.

REALITZA ELS COMUNICATS DE PREMSA

Normalment, emprem els comunicats de premsa per a donar a conèixer un nou servei, posicionar la nostra marca en el mercat, mantenir-nos en boca de la gent… Encara que en moltes ocasions tirem mà d’ells per a aclarir controvèrsies, matisar informacions o, en definitiva, respondre a un esdeveniment anterior.

Qualsevol que sigui el motiu, és fonamental tenir tot estudiat amb detall. Hem de triar les paraules acuradament, el to de veu que usarem, la persona que el comuniqui i fins al moment en el qual el farem. Un comunicat mal fet pot provocar reaccions adverses, malentesos i desembocar en una crisi en la companyia.

S’ENCARREGA DE GESTIONAR ELS ESDEVENIMENTS DE LA EMPRESA

Como a relacions públiques, hem d’encarregar-nos de realitzar i gestionar els esdeveniments de l’empresa (tant interns com externs) i complir els diversos objectius per als quals van ser dissenyats.

ANALITZA EL MERCAT

Para saber com tractar a la teva audiència, primer has d’entendre com funciona i interactua. Per a això, s’antulla imprescindible realitzar una recerca detallada del mercat amb l’ajuda de professionals i altres equips. Una bona recerca ens descobrirà quines són les tendències actuals del mercat i amb quin públic estem tractant.

GESTIONA ELS CONTACTES I LES RELACIONES

Les companyies es relacionen amb diversos grups de persones als quals denominem audiències.

Quins grups existeixen?

Comunitat interna: Els empleats.

Comunitat externa: Inclou a clients potencials, consumidors habituals, fanàtics dels productes i tots aquells que es relacionin d’alguna manera amb l’organització.

Mitjans de comunicació: Engloba els vehicles de comunicació i els equips humans que els conformen.

CREA CONTINGUTS

Como pots imaginar, la creació de continguts també és una tasca habitual del relacions públiques. Com a bons RRPP manegem el llenguatge apropiat, coneixem els millors trucs per a posicionar la marca i ho transmetem tot a través dels diferents canals, interns i externs.

CONTROLA LA CRISIS

Errar és humà i en les companyies és sinònim de crítiques i crisis (siguin externes o internes). Hem d’estar preparats per a reaccionar davant els contratemps amb rapidesa i així controlar els danys ocasionats i minimitzar les conseqüències.

APRÈN A BREGAR AMB LES OPINIONS I CRITIQUES

Internet dóna veu a cadascun dels clients que vol expressar les seves opinions sobre l’empresa. Evidentment, els comentaris positius ens reforcen i és una cosa fàcil de gestionar. No obstant això, són les respostes negatives les que requereixen un esforç extra pels problemes que poden ocasionar.

A pesar que les xarxes socials ens permeten créixer en audiència de manera ràpida, també generen la necessitat d’escurçar els temps de resposta. A més, si ho sumem a la cura que hem de tenir constantment amb el llenguatge i to emprats, això complica encara més la nostra tasca.

Que no t’enganyin, acceptar les crítiques i solucionar els problemes que puguin sorgir d’elles no és gens senzill.

EL PERFIL DEL RELACIONS PUBLIQUES IDOI

Un bon RRPP ha d’estar preparat per a gestionar la informació i transmetre-la de manera eficient al major nombre de persones. Si vols conèixer les qualitats que ha de reunir, roman atent.

Capacitat de persuasió i comunicació: Les empreses i els mitjans reben centenars de butlletins i comunicats diàriament. Per tant, has d’aconseguir diferenciar-te i fer tot el possible per a captar la seva atenció.

Resistència: Com a relacions públiques, has de ser fort i aprendre a aguantar els cops. Les coses no sempre van bé.

Omnipresència: Encara que no necessites ser el mestre en tot, sí que és recomanable tenir nocions bàsiques de l’àmbit empresarial. D’aquesta manera, podràs realitzar i coordinar projectes adequadament.

Destresa en la redacció i en la comunicació oral: Malgrat que no requereixes ser el nou Ciceró, expressar-te correctament en públic és essencial perquè el missatge arribi. De la mateixa manera amb l’escriptura, ja que serà el mitjà principal en el qual et comuniquis amb la teva audiència.

Habilitat per a la recerca: No pot ocórrer gens intern o extern a l’empresa sense que t’adonis.

Si necessites saber més sobre com arribar a ser un gran professional de la comunicació, en EUFB estem a la teva disposició. Et facilitarem assessorament sense cap compromís.

Carregar més notícies