2 març 2023

Què és ChatGPT i per què pot afectar el turisme?

Què és ChatGPT i per què pot afectar el turisme? | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies més revolucionàries del nostre temps, i la seva aplicació en el turisme no anava a ser menys. Aquest sector rep amb il·lusió i, a vegades, amb recel a aquesta eina tan poderosa. En aquest post t’explicarem en què consisteix ChatGPT i també analitzarem les seves implicacions en el sector perquè puguis veure com l’afecta.

Què és ChatGPT?

Es tracta d’un sistema de xat realitzat amb intel·ligència artificial capaç de respondre a tota mena de preguntes i dissenyat per a mantenir converses. El turisme viu una revolució per la seva aparició, i ja es nota com els viatgers i el món de la gestió turística comencen a estar més que interessats en ell.

És evident que canviarà la forma en què els viatgers interactuen amb les empreses turístiques i com aquestes es relacionen amb elles. Des que va aparèixer en el mercat, ha ajudat a molts d’ells a obtenir respostes ràpides a les seves preguntes sobre els viatges i els allotjaments. D’altra banda, les empreses turístiques poden oferir un servei més eficient i personalitzat, si bé encara li queda molt recorregut per realitzar.

Aquest xat és capaç de mantenir converses naturals i fluides, per la qual cosa es tracta d’una eina valuosa per a la formació en allotjaments turístics. A més, la seva capacitat d’aprendre de les noves dades i tendències ho converteixen en una eina indispensable per a qualsevol negoci que busqui destacar-se en la indústria del turisme.

Per a què serveix i què fa?

La novetat enfront d’altres sistemes tipus chatbot és que aprèn de les preguntes i de la conversa que manté. La gestió turística i la pròpia formació en allotjaments turístics veuen aparèixer a un nou actor que duu a terme correccions segons evoluciona i està preparat per a mantenir converses de manera coherent. N’hi ha prou amb provar-ho per a adonar-se d’això.

Les respostes que ofereix són molt més completes i precises que altres models d’intel·ligència artificial i és capaç de tenir en compte les converses que ha mantingut abans.

Base de coneixement

Pot crear textos, traduir-los o completar-los, està entrenat en una àmplia varietat de temes, respon preguntes sobre assumptes molt diversos i, a més, proporciona informació precisa i detallada.

Aprenentatge i adaptació

Genera respostes naturals i aprèn i ajusta les que dona a conseqüència de la interacció amb els usuaris. D’altra banda, té la capacitat de processar grans quantitats d’informació i aprendre d’ella, la qual cosa li permet donar respostes més precises i completes.

Xat totalment disponible

Està disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Això implica que els usuaris poden fer preguntes i rebre respostes en qualsevol moment. És capaç d’atendre múltiples consultes i preguntes dels usuaris sense necessitat d’intervenció humana, la qual cosa suposa un estalvi de temps i recursos per a l’empresa.

I no sols això, també comporta un increment de vendes, En estar disponible en tot moment, el chatbot pot respondre a consultes i dubtes dels usuaris que poden donar com a resultat vendes o reserves. A més, recorda que el sector del turisme no sols requereix vendre en tot moment, sinó també resoldre dubtes o incidències amb reserves o estades en qualsevol lloc del planeta.

És un avantatge o un inconvenient per al turisme? 

En realitat, ChatGPT és només un model de llenguatge, per la qual cosa els avantatges o inconvenients venen determinades per l’ús que es faci d’ell. El que sí que és cert és que dona informació i respon a preguntes relacionades amb el turisme, per la qual cosa pot ajudar-te a prendre decisions, ja sigui en la gestió turística o en formació d’allotjaments turístics.

Proporciona dades precises sobre hotels i restaurants, consells sobre com fer plans per a un viatge o detalls sobre llocs turístics. Fins i tot t’ajuda si tens dubtes sobre restriccions de seguretat a l’hora de planificar un viatge. És, per tant, un avantatge en aquest sentit, ja que dona informació i ajuda a prendre decisions per a organitzar una escapada i que aquesta sigui més fàcil i accessible.

Per contra, com a inconvenients podem destacar els alts costos, la falta de recomanacions realment personalitzades o que hi ha persones que desconfien dels consells esbiaixats que pugui oferir. El mateix succeeix amb la privacitat de les dades, que encara és alguna cosa a tenir en compte i sobre el que no hi ha una informació clara avui dia.

Gestió d’allotjaments turístics

Les opcions que dona ChatGPT per a la gestió en el sector són variades. És clar que pot oferir informació i consells més que útils sobre la gestió turística i donar formació en allotjaments turístics per a ajudar-te com a gestor i propietari a prendre decisions efectives o, almenys, estar més informat. Aquests són alguns exemples:

-Dona informació valuosa sobre tendències i pràctiques en la indústria turística, com els canvis en les preferències dels hostes o les estratègies de màrqueting més efectives.

-Ofereix suggeriments sobre la manera de millorar l’experiència dels hostes, com, per exemple, proporcionar serveis addicionals o augmentar la qualitat de l’allotjament.

-Ajuda a optimitzar la gestió de preus i tarifes per a maximitzar els guanys i atreure a més hostes.

-Genera informació i suggeriments sobre com millorar l’eficiència operativa, com la gestió de reserves i l’assignació de personal.

Malgrat això, aquesta gestió i aquesta formació impliquen uns certs aspectes importants per a ser totalment plenes. De fet, requereixen habilitats i coneixements més específics que no poden ser abastats per complet per una plataforma com ChatGPT. Per tant, és molt útil com a complement d’aprenentatge, però no pot reemplaçar una experiència pràctica, un record, una sensació i, molt menys, la formació especialitzada en la gestió.

En resum, encara que ChatGPT no pot influir directament en la gestió turística o la formació en allotjaments turístics, t’ofereix informació i consells útils per a ajudar-te a prendre decisions informades i efectives. D’aquesta manera, és possible millorar l’experiència dels hostes i maximitzar els guanys en el camp del turisme.

#Estudis de turisme
#Turisme
#Estudios de turismo
#Turismo
Carregar més notícies