Gran potencial Xines per al sector turístic Espanyol

El sector turístic espanyol està donant magnífiques mostres de recuperació després de la pandèmia i la crisi originada per la guerra a Ucraïna. Segons els experts, les principals palanques per a això són l’estabilització dels mercats alemany i britànic. També el retorn dels no europeus, sobretot, d’estatunidencs i xinesos. Quant a aquests últims ofereixen un enorme potencial a Espanya. T’ho mostrarem.

El sector turístic espanyol i el gegant xinès

La gestió turística ha estat paralitzada a la Xina des de 2020 a causa de la seva política de “zero COVID”. No obstant això, ara les autoritats del gegant asiàtic han posat fi a les restriccions i els viatgers ja poden sortir a l’estranger pel seu compte. En paraules de María Llinares, de l’Oficina Espanyola de Turisme (OET) de Pequín, això significa que aviat tornaran a Espanya. De fet, segons ella, els turoperadors xinesos ja els estan demanant contactes al nostre país per a reprendre els viatges.

A més, l’arribada de turistes procedents del gegant asiàtic rebrà un altre impuls. En 2023, es commemora el cinquanta aniversari del restabliment de relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya. Per aquest motiu, s’organitzaran diferents activitats promocionals.

Però, sobretot, l’efemèride donarà molta visibilitat a tot l’hispà al país asiàtic. D’aquesta manera, es reactivaran els viatges en totes dues direccions, i es potenciarà l’interès dels xinesos per visitar Espanya.

D’altra banda, segons Ana Lafuente, directora de la OET de Cantó, aquesta arribada de visitants procedents del país asiàtic pot començar ja. Concretament, esmenta tres èpoques perquè el gruix de turistes xinesos arribi a Espanya:

-El pont de l’1 de maig, data que a la Xina suposa cinc dies festius.
-L’estiu, quan es rebrà el major nombre de visitants per les vacances escolars i laborals.
-La Setmana Daurada, que és la festa nacional d’aquell país i se celebra a l’octubre. Els seus habitants tindran vuit dies per a viatjar.

També t’interessarà conèixer el perfil del viatger xinès per a descobrir les seves peculiaritats.

Perfil del turista xinès

Respecte a aquest punt, el primer que hem d’assenyalar-te és que el viatger de la Xina té una visió positiva del nostre país. Segons la citada Ana Lafuente, consideren a Espanya com un destí “molt amigable i hospitalari”. A més, valoren, principalment, el nostre estil de vida.

Per part seva, Jennifer Zhang, que representa a Espanya a l’agència de viatges xinesa Ctrip, incideix en aquest punt. Assenyala que els viatgers xinesos fins i tot tenen a la nostra terra entre els seus tres destins favorits. Aquests són, per ordre de preferència:

1. Tailàndia

2. el Japó

3. Espanya

Però, a més, ens dona el perfil del turista xinès. Segons ella, el setanta per cent dels seus compatriotes prefereix viatjar a l’estranger a través de turoperadors. Aquests els brinden suport constant i tot tipus d’eines d’informació. A més, aquests viatgers concedeixen gran valor al digital. En aquest sentit, recomana a hotels i restaurants que tinguin codis QR per a informar-los.

No obstant això, desaconsella que s’usin aplicacions que hagin de descarregar-se. Els viatgers xinesos ja tenen WeChat, que és una “superapp” que els brinda el seu turoperador. Finalment, Zhang va demanar que s’adaptessin els horaris a la manera de vida dels seus compatriotes. Per exemple, que els museus obrin més primerenc i que els espectacles de flamenc siguin abans de les deu de la nit.

Recuperació del sector a Espanya

Com ja t’hem dit, la recuperació del sector turístic al nostre país no pot llançar millors xifres. De fet, en molts paràmetres, no sols ha recobrat els seus números anteriors a la pandèmia, sinó que fins i tot els ha superat.

Actualment, aquest sector aporta el 13% del producte interior brut d’Espanya. És a dir, té enorme importància. I les previsions són molt positives. La recessió econòmica sembla descartada i tot apunta al fet que 2023 serà molt beneficiós per al turisme al nostre país, tal com ho estima la consultora CaixaBank Research. Segons els seus càlculs, els ingressos per aquest concepte en el present any superaran en dos punts percentuals els anteriors a la pandèmia.

Anglesos i alemanys no estan faltant a la seva cita amb les illes Canàries i Balears. També estan venint molts viatgers pròxims procedents d’Irlanda, Itàlia, França o Portugal. No obstant això, el turisme que ofereix més potencial de creixement és el no europeu. Això es deu, principalment, a la depreciació de l’euro, així com a l’augment d’interès per Espanya dels viatgers dels Estats Units, la Xina i el Japó.

De fet, seria interessant que es donés formació en allotjaments turístics als empleats d’aquests negocis per a atendre els turistes asiàtics. La millor idea de com està el sector turístic a Espanya ens la proporcionaran les dades del propi Govern.

Xifres del turisme a Espanya 2023

Segons aquell, Espanya va rebre 8,5 milions de turistes sol al gener i febrer del present any. Això suposa solament un 1,3% menys que en els dos primers mesos de 2019. Però és que, en el mateix període de 2022, la xifra va ser de 5,7 milions. És a dir, que hi ha hagut un creixement de gairebé el 33%.

A més, la despesa dels visitants en 2023 ha estat molt superior. Concretament, han deixat 659 milions d’euros més que llavors.

Dades de febrer de 2023

Centrant-nos en el mes de febrer, les principals xifres ofertes pel Govern són les següents:

-Nombre de visitants internacionals: 4,3 milions de persones, la qual cosa suposa un 35,9% més que al febrer de 2022.
-Diners gastats per aquests visitants: 5326 milions d’euros, que són 1551 més que el mateix mes de l’any passat.
-Despesa total mitjà per turista: 1233 euros, que suposa un 3,8% més que en 2022.
-Durada majoritària de l’estada: entre quatre i set nits.

Gestió d’allotjaments turístics

Per tant, si et formes en gestió d’allotjaments turístics entraràs en un sector amb moltes possibilitats. Com has vist, el turisme gaudeix de molt bona salut a Espanya i necessita personal qualificat per a diferents llocs de treball.

En conclusió, el sector turístic espanyol és un dels més importants del món. A més, amb els viatgers xinesos, té un important potencial de creixement que ja està començant a produir-se.

Necesites més informació sobre els CFGS de gestió d’allotjaments turístics? Clica aquí

Què és ChatGPT i per què pot afectar el turisme?

La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies més revolucionàries del nostre temps, i la seva aplicació en el turisme no anava a ser menys. Aquest sector rep amb il·lusió i, a vegades, amb recel a aquesta eina tan poderosa. En aquest post t’explicarem en què consisteix ChatGPT i també analitzarem les seves implicacions en el sector perquè puguis veure com l’afecta.

Què és ChatGPT?

Es tracta d’un sistema de xat realitzat amb intel·ligència artificial capaç de respondre a tota mena de preguntes i dissenyat per a mantenir converses. El turisme viu una revolució per la seva aparició, i ja es nota com els viatgers i el món de la gestió turística comencen a estar més que interessats en ell.

És evident que canviarà la forma en què els viatgers interactuen amb les empreses turístiques i com aquestes es relacionen amb elles. Des que va aparèixer en el mercat, ha ajudat a molts d’ells a obtenir respostes ràpides a les seves preguntes sobre els viatges i els allotjaments. D’altra banda, les empreses turístiques poden oferir un servei més eficient i personalitzat, si bé encara li queda molt recorregut per realitzar.

Aquest xat és capaç de mantenir converses naturals i fluides, per la qual cosa es tracta d’una eina valuosa per a la formació en allotjaments turístics. A més, la seva capacitat d’aprendre de les noves dades i tendències ho converteixen en una eina indispensable per a qualsevol negoci que busqui destacar-se en la indústria del turisme.

Per a què serveix i què fa?

La novetat enfront d’altres sistemes tipus chatbot és que aprèn de les preguntes i de la conversa que manté. La gestió turística i la pròpia formació en allotjaments turístics veuen aparèixer a un nou actor que duu a terme correccions segons evoluciona i està preparat per a mantenir converses de manera coherent. N’hi ha prou amb provar-ho per a adonar-se d’això.

Les respostes que ofereix són molt més completes i precises que altres models d’intel·ligència artificial i és capaç de tenir en compte les converses que ha mantingut abans.

Base de coneixement

Pot crear textos, traduir-los o completar-los, està entrenat en una àmplia varietat de temes, respon preguntes sobre assumptes molt diversos i, a més, proporciona informació precisa i detallada.

Aprenentatge i adaptació

Genera respostes naturals i aprèn i ajusta les que dona a conseqüència de la interacció amb els usuaris. D’altra banda, té la capacitat de processar grans quantitats d’informació i aprendre d’ella, la qual cosa li permet donar respostes més precises i completes.

Xat totalment disponible

Està disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Això implica que els usuaris poden fer preguntes i rebre respostes en qualsevol moment. És capaç d’atendre múltiples consultes i preguntes dels usuaris sense necessitat d’intervenció humana, la qual cosa suposa un estalvi de temps i recursos per a l’empresa.

I no sols això, també comporta un increment de vendes, En estar disponible en tot moment, el chatbot pot respondre a consultes i dubtes dels usuaris que poden donar com a resultat vendes o reserves. A més, recorda que el sector del turisme no sols requereix vendre en tot moment, sinó també resoldre dubtes o incidències amb reserves o estades en qualsevol lloc del planeta.

És un avantatge o un inconvenient per al turisme? 

En realitat, ChatGPT és només un model de llenguatge, per la qual cosa els avantatges o inconvenients venen determinades per l’ús que es faci d’ell. El que sí que és cert és que dona informació i respon a preguntes relacionades amb el turisme, per la qual cosa pot ajudar-te a prendre decisions, ja sigui en la gestió turística o en formació d’allotjaments turístics.

Proporciona dades precises sobre hotels i restaurants, consells sobre com fer plans per a un viatge o detalls sobre llocs turístics. Fins i tot t’ajuda si tens dubtes sobre restriccions de seguretat a l’hora de planificar un viatge. És, per tant, un avantatge en aquest sentit, ja que dona informació i ajuda a prendre decisions per a organitzar una escapada i que aquesta sigui més fàcil i accessible.

Per contra, com a inconvenients podem destacar els alts costos, la falta de recomanacions realment personalitzades o que hi ha persones que desconfien dels consells esbiaixats que pugui oferir. El mateix succeeix amb la privacitat de les dades, que encara és alguna cosa a tenir en compte i sobre el que no hi ha una informació clara avui dia.

Gestió d’allotjaments turístics

Les opcions que dona ChatGPT per a la gestió en el sector són variades. És clar que pot oferir informació i consells més que útils sobre la gestió turística i donar formació en allotjaments turístics per a ajudar-te com a gestor i propietari a prendre decisions efectives o, almenys, estar més informat. Aquests són alguns exemples:

-Dona informació valuosa sobre tendències i pràctiques en la indústria turística, com els canvis en les preferències dels hostes o les estratègies de màrqueting més efectives.

-Ofereix suggeriments sobre la manera de millorar l’experiència dels hostes, com, per exemple, proporcionar serveis addicionals o augmentar la qualitat de l’allotjament.

-Ajuda a optimitzar la gestió de preus i tarifes per a maximitzar els guanys i atreure a més hostes.

-Genera informació i suggeriments sobre com millorar l’eficiència operativa, com la gestió de reserves i l’assignació de personal.

Malgrat això, aquesta gestió i aquesta formació impliquen uns certs aspectes importants per a ser totalment plenes. De fet, requereixen habilitats i coneixements més específics que no poden ser abastats per complet per una plataforma com ChatGPT. Per tant, és molt útil com a complement d’aprenentatge, però no pot reemplaçar una experiència pràctica, un record, una sensació i, molt menys, la formació especialitzada en la gestió.

En resum, encara que ChatGPT no pot influir directament en la gestió turística o la formació en allotjaments turístics, t’ofereix informació i consells útils per a ajudar-te a prendre decisions informades i efectives. D’aquesta manera, és possible millorar l’experiència dels hostes i maximitzar els guanys en el camp del turisme.

Coneixes els trets essencials que posseeixen totes les persones que estudien Turisme?

El sector turístic té una importància vital al nostre país. I és que, bona part de l’ocupació que es genera a Espanya està relacionat amb ell. Guies i informadors turístics, recepcionistes, agents de viatge… Un sector que abasta una gran quantitat d’ocupacions diferents, però amb un objectiu comú: Servir al turista amb professionalitat. En aquest sentit,, caldria preguntar-se: Quins han de ser les característiques del professional del turisme? Farem un repàs per algunes d’elles.

Quins són els principals trets que una persona ha de tenir per a estudiar Turisme?

Si vols ser un bon professional del turisme és imprescindibles que tinguis present unes certes habilitats fonamentals.

1. Gran vocació

El primer tret que ha de tenir una persona que vulgui estudiar turisme o qualsevol altra professió és la vocació. Quan tens vocació, estàs disposat a passar hores estudiant i a exercir el teu treball amb professionalitat. Quan s’estudia sense sentir una veritable vocació per això, tot es fa costa amunt.

2. Passió per la història, la cultura i la naturalesa

El teu treball estarà directament relacionat amb la promoció de la història, l’art, la cultura i la naturalesa de la ciutat en la qual vagis a treballar. És per això que has de ser un apassionat d’això, per a transmetre-ho amb entusiasme a altres persones.

3. Ganes d’aprendre

Entre les qualitats per a estudiar turisme, destaca les ganes d’aprendre. I és que, aquesta és una professió en la qual cal actualitzar coneixements contínuament i adaptar-se a les necessitats del mercat del moment. Per això, sense aquesta qualitat mai podràs arribar a ser un bon professional.

4. Actitud per a treballar en equip

El turisme és un dels sectors en els quals més es treballa en equip. Per això, i des del començament d’aquests estudis, has d’aprendre a treballar amb altres persones d’una manera responsable i eficient. Formeu part d’una cadena i tu, com a baula, no els pots fallar. Participa en els treballs de grup posant el 100% de tu.

5. Extraversió

El professional del turisme està permanentment en contacte amb altres persones i de molt diferents països, ja sigui com a recepcionista o informador turístic, per exemple. Per aquest motiu, abans de res has de ser extravertit i perdre la por i la vergonya a expressar-te davant els altres. El caràcter obert, sincer i amable serà una de les teves principals armes en aquest treball. Conrea-la a poc a poc abans de llançar-te al mercat laboral.

6. Seguretat en tu mateix

En el turisme, la seguretat en un mateix és fonamental. Si has de dirigir a un equip en un hotel, acompanyar a un grup de turistes per una ciutat o recomanar els millors hotels en una agència de viatges, has d’estar segur de tu mateix i, a més, transmetre aquesta seguretat a les persones al teu càrrec. Recorda que tu ets el cap.

7. Facilitat per als idiomes

Els idiomes són imprescindibles en el món del turisme, almenys l’anglès has de dominar-lo a la perfecció. Així és que, pensa bé si realment tens facilitat per a aprendre’ls perquè aquesta és una eina imprescindible que no et pot faltar per a comunicar-te amb clients d’altres països, ja sigui com a recepcionista, guia turístic o responsable d’hotel.

Habilitats per a triomfar en el sector turístic

Si vols triomfar en el sector del turisme, has de tenir sí o sí unes habilitats concretes; algunes potser són innates en tu i altres segurament hauràs d’aprendre-les. Et descobrim les habilitats per a estudiar turisme que no et poden faltar.

1. Capacitat per a comunicar

Potser aquesta és una de les habilitats més importants que hagi de tenir el professional del turisme. Ha de saber comunicar-se a la perfecció amb el seu equip de treball i amb els visitants… I és que, en el turisme, la informació exacta i ben donada és fonamental. A l’hora de comunicar bé, tracta de ser agradable, clar i concís en les teves explicacions.

2. Amabilitat

Les persones que es dediquen al sector del turisme són la cara visible d’un país. La impressió que s’emporten les persones del lloc que han visitat està, en bona part, condicionada pel tracte que han rebut dels professionals del turisme. Així és que, encara que tinguis un mal dia o problemes personals, sempre has de tractar als turistes amb amabilitat. Recorda que estàs venent el teu país i que amb el teu tracte pots aconseguir que tornin a venir de nou.

3. Resolució

Una persona que es dedica al turisme es trobarà en moltes situacions a vegades difícils de resoldre i en un breu espai de temps. Això requereix d’una persona eficient i que es creixi davant les adversitats. Per a treballar en el turisme has de ser, abans de res, resolutiu.

4. Empatia

Si vols ser el millor professional has de posar-te en el lloc del turista. Tingues en compte que ells estan fora del seu país i necessiten a algú que comprengui quina situació estan vivint i que els ajudi a resoldre-la sense por ni incertesa. Empatitza amb aquestes persones que han sofert un robatori, que han perdut les maletes o que s’han perdut a la ciutat.

5. Creativitat

El món del turisme canvia amb passes de gegant, la qual cosa ahir era una moda i encantava, avui ja no funciona i el turista demana una altra cosa. És per això, que has de ser creatiu i adaptar-te als nous temps. Fes un pla de treball creatiu en el qual donis respostes a les necessitats dels turistes d’aquest moment. Sé imaginatiu a l’hora de programar una visita o un pla d’excursions, per exemple.

6. Paciència

Tots els treballs requereixen grans dosis de paciència i el món del turisme no es queda enrere en això. Atendre les necessitats de grans quantitats de turistes com es mereixen i com si ho fessis per primera vegada, requereix de tu una dosi extra de paciència.

Ara que ja coneixes les característiques del professional turisme, interioritza-les i converteix-te en un excel·lent professional.

T’agradaria estudiar turisme? Descobreix el nostre Grau en Turisme aquí o demana més informació al formulari

Com canviarà el turisme en el món després de la COVID

El cop que ha rebut el sector turístic i de viatges a conseqüència de la irrupció de la pandèmia del coronavirus ha estat tan fort com pot ser la seva recuperació. No obstant això, el turisme després de la COVID tornarà a créixer d’una forma gradual, segons les estimacions que han fet les organitzacions internacionals del sector. A través d’una evolució que es materialitzarà en una major innovació, especialització i, sobretot, aparició de nous nínxols de negoci.

El turisme durant la COVID

Des de l’aparició de la pandèmia hi haurà un abans i un després en una de les indústries més potents en el món occidental. A causa de la sorprenent expansió del coronavirus (SARS-CoV-2) l’arribada de turistes a nivell internacional es va reduir sensiblement.

Amb un descens entorn del 74% respecte a l’any anterior, segons les dades de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). La malaltia en les vies respiratòries va ser la causant que la baixada interanual aconseguís el 84% a la regió d’Àsia i Pacífic. Mentrestant, a Europa i Amèrica va arribar al 70%.

Aquestes dades han evidenciat la gran exposició dels viatges i l’oci a fenòmens de la naturalesa, com en aquest cas a la pandèmia. Als pocs dies de produir-se l’estat d’emergència, en bona part dels països del planeta es va produir un doble efecte.

D’una banda, la cancel·lació de viatges i desplaçaments amb avió en les agències minoristes, companyies aèries i turoperadors. Mentre que, d’altra banda, el flux de turistes o visitants es va reduir en tres quartes parts en relació amb els mesos precedents, amb un impacte econòmic molt greu sobre les seves empreses i les economies nacionals i amb un tancament de molts dels allotjaments hotelers als països més afectats pels efectes de la pandèmia d’aquest patogen.

El turisme després de la COVID

Pel que respecta a l’evolució del sector turístic, una de les claus perquè entenguis la seva transformació serà desxifrant com viatjarem en el futur. Sota aquesta incògnita que ha portat l’alarma sanitària en 2020, des de març de 2021 s’ha iniciat una recuperació en el sector, ratificada a mesura que passen les setmanes i la vacunació contra la COVID. Aquesta es va incrementant entre la població dels principals països, fins al punt que els vols programats en tot el planeta han augmentat entorn del 90%.

D’aquesta manera, l’activitat turística tornarà a poc a poc i amb major força, encara que aportant canvis conceptuals, pel fet que els viatges s’han convertit en una necessitat de la societat. De la mateixa manera, aquests forma part dels hàbits de moltes persones. En aquest context, aquesta crisi pot prendre’s com una oportunitat per a créixer d’una manera més racional, igual que transformar les relacions del turisme amb el medi ambient, els canvis climàtics i també l’economia.

En aquest sentit, les perspectives que ha posat de manifest l’Organització Mundial del Turisme són optimistes per a enguany, sempre que existeixi major coordinació dels països en relació als protocols de viatge.

Basant-se en les tendències actuals, la OMT preveu un increment dels viatges internacionals en la segona part de l’any per a, a poc a poc, anar recuperant els nivells generats abans de març de 2020. Encara que, per a això, serà necessari variar algunes estratègies en els subsectors (agències de viatges, línies àrees, allotjament, etc.).

La incidència que ha tingut la pandèmia del coronavirus portarà una sèrie de canvis en el segment vacacional i turístic, fins al punt que es perfilarà un nou concepte en el sector. Aquest estarà basat en les següents tendències que esmentem a continuació.

Aprofitament de les tecnologies

L’ús de les noves tecnologies s’imposarà en la gestió de l’oferta turística. No sols per a optimitzar la demanda, sinó per a abaratir els costos. Serà un procés més ràpid i eficaç per a atendre les necessitats dels clients.

Diversificació de l’oferta

Una de les conseqüències d’aquest fet sanitari serà la implantació d’una oferta més rica i amb diferents continguts, com la basada en propostes culturals, ecològiques o educatives. S’allunyarà, en una certa manera, dels destins de sol i platja a través d’una oferta més plural on prevalgui una major desestacionalització.

Potenciació del turisme local

El protagonisme de l’àmbit local es constituirà en una font descentralitzadora de la demanda mundial. Un exemple d’aquesta tendència estarà representat pel turisme rural, que veurà que en els pròxims anys incrementarà la seva demanda en bona part dels països de tot el planeta.

Viatges més programats

A partir dels pròxims anys, els viatges seran més excepcionals que fins ara, però a canvi d’estar més programats i personalitzats en funció de les necessitats reals dels usuaris.

Creixement del turisme residencial

A conseqüència de les precaucions sanitàries imposades per les autoritats, es generarà l’augment d’alguns nínxols de mercat dins del sector turístic fins ara oblidats. Per exemple, el residencial o local, que comptarà amb major presència en els programes de les agències de viatge.

Recuperació més lenta del business travel

El turisme de reunions (congressos, fires, etc.) tindrà una recuperació més lenta que la del vacacional. A poc a poc tornarà al seu punt de trobada d’abans de la pandèmia, a causa de la necessitat de les empreses i professionals de comercialitzar i donar a conèixer els seus productes i serveis en altres llocs o destinacions. De la mateixa manera que, a conseqüència d’això, es formi un món més globalitzat des del punt de vista econòmic.

Davant aquest escenari, un dels efectes de la crisi sanitària és que es crearan sinergies inexistents, igual que el turisme després de la COVID originarà que els sectors es vegin com a aliats per a implementar una oferta de viatges més suggeridor. Estaran integrats en un segment empresarial amb alta capacitat d’adaptació, flexibilitat i innovador.