Què és ChatGPT i per què pot afectar el turisme?

La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies més revolucionàries del nostre temps, i la seva aplicació en el turisme no anava a ser menys. Aquest sector rep amb il·lusió i, a vegades, amb recel a aquesta eina tan poderosa. En aquest post t’explicarem en què consisteix ChatGPT i també analitzarem les seves implicacions en el sector perquè puguis veure com l’afecta.

Què és ChatGPT?

Es tracta d’un sistema de xat realitzat amb intel·ligència artificial capaç de respondre a tota mena de preguntes i dissenyat per a mantenir converses. El turisme viu una revolució per la seva aparició, i ja es nota com els viatgers i el món de la gestió turística comencen a estar més que interessats en ell.

És evident que canviarà la forma en què els viatgers interactuen amb les empreses turístiques i com aquestes es relacionen amb elles. Des que va aparèixer en el mercat, ha ajudat a molts d’ells a obtenir respostes ràpides a les seves preguntes sobre els viatges i els allotjaments. D’altra banda, les empreses turístiques poden oferir un servei més eficient i personalitzat, si bé encara li queda molt recorregut per realitzar.

Aquest xat és capaç de mantenir converses naturals i fluides, per la qual cosa es tracta d’una eina valuosa per a la formació en allotjaments turístics. A més, la seva capacitat d’aprendre de les noves dades i tendències ho converteixen en una eina indispensable per a qualsevol negoci que busqui destacar-se en la indústria del turisme.

Per a què serveix i què fa?

La novetat enfront d’altres sistemes tipus chatbot és que aprèn de les preguntes i de la conversa que manté. La gestió turística i la pròpia formació en allotjaments turístics veuen aparèixer a un nou actor que duu a terme correccions segons evoluciona i està preparat per a mantenir converses de manera coherent. N’hi ha prou amb provar-ho per a adonar-se d’això.

Les respostes que ofereix són molt més completes i precises que altres models d’intel·ligència artificial i és capaç de tenir en compte les converses que ha mantingut abans.

Base de coneixement

Pot crear textos, traduir-los o completar-los, està entrenat en una àmplia varietat de temes, respon preguntes sobre assumptes molt diversos i, a més, proporciona informació precisa i detallada.

Aprenentatge i adaptació

Genera respostes naturals i aprèn i ajusta les que dona a conseqüència de la interacció amb els usuaris. D’altra banda, té la capacitat de processar grans quantitats d’informació i aprendre d’ella, la qual cosa li permet donar respostes més precises i completes.

Xat totalment disponible

Està disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Això implica que els usuaris poden fer preguntes i rebre respostes en qualsevol moment. És capaç d’atendre múltiples consultes i preguntes dels usuaris sense necessitat d’intervenció humana, la qual cosa suposa un estalvi de temps i recursos per a l’empresa.

I no sols això, també comporta un increment de vendes, En estar disponible en tot moment, el chatbot pot respondre a consultes i dubtes dels usuaris que poden donar com a resultat vendes o reserves. A més, recorda que el sector del turisme no sols requereix vendre en tot moment, sinó també resoldre dubtes o incidències amb reserves o estades en qualsevol lloc del planeta.

És un avantatge o un inconvenient per al turisme? 

En realitat, ChatGPT és només un model de llenguatge, per la qual cosa els avantatges o inconvenients venen determinades per l’ús que es faci d’ell. El que sí que és cert és que dona informació i respon a preguntes relacionades amb el turisme, per la qual cosa pot ajudar-te a prendre decisions, ja sigui en la gestió turística o en formació d’allotjaments turístics.

Proporciona dades precises sobre hotels i restaurants, consells sobre com fer plans per a un viatge o detalls sobre llocs turístics. Fins i tot t’ajuda si tens dubtes sobre restriccions de seguretat a l’hora de planificar un viatge. És, per tant, un avantatge en aquest sentit, ja que dona informació i ajuda a prendre decisions per a organitzar una escapada i que aquesta sigui més fàcil i accessible.

Per contra, com a inconvenients podem destacar els alts costos, la falta de recomanacions realment personalitzades o que hi ha persones que desconfien dels consells esbiaixats que pugui oferir. El mateix succeeix amb la privacitat de les dades, que encara és alguna cosa a tenir en compte i sobre el que no hi ha una informació clara avui dia.

Gestió d’allotjaments turístics

Les opcions que dona ChatGPT per a la gestió en el sector són variades. És clar que pot oferir informació i consells més que útils sobre la gestió turística i donar formació en allotjaments turístics per a ajudar-te com a gestor i propietari a prendre decisions efectives o, almenys, estar més informat. Aquests són alguns exemples:

-Dona informació valuosa sobre tendències i pràctiques en la indústria turística, com els canvis en les preferències dels hostes o les estratègies de màrqueting més efectives.

-Ofereix suggeriments sobre la manera de millorar l’experiència dels hostes, com, per exemple, proporcionar serveis addicionals o augmentar la qualitat de l’allotjament.

-Ajuda a optimitzar la gestió de preus i tarifes per a maximitzar els guanys i atreure a més hostes.

-Genera informació i suggeriments sobre com millorar l’eficiència operativa, com la gestió de reserves i l’assignació de personal.

Malgrat això, aquesta gestió i aquesta formació impliquen uns certs aspectes importants per a ser totalment plenes. De fet, requereixen habilitats i coneixements més específics que no poden ser abastats per complet per una plataforma com ChatGPT. Per tant, és molt útil com a complement d’aprenentatge, però no pot reemplaçar una experiència pràctica, un record, una sensació i, molt menys, la formació especialitzada en la gestió.

En resum, encara que ChatGPT no pot influir directament en la gestió turística o la formació en allotjaments turístics, t’ofereix informació i consells útils per a ajudar-te a prendre decisions informades i efectives. D’aquesta manera, és possible millorar l’experiència dels hostes i maximitzar els guanys en el camp del turisme.

Les professions més demandades del sector turisme

Les professions de turisme són molt demandes en el mercat laboral. Segons Adecco, aquest sector és un dels quals més sortides t’ofereix si et formes per a ell. Més encara, un de cada deu treballadors en el món es dedica al turisme. Això es tradueix en què aquest sector genera uns nou milions d’ocupacions en tot el planeta.

A més, si vius a Espanya, t’ofereix fins i tot més avantatges. Segons l’Organització Mundial del Turisme, el nostre país és el segon que més visitants rep després de França. En total, són uns cinquanta-nou milions de turistes a l’any. I la previsió és que aquesta xifra augmenti un cinc per cent anual durant, almenys, les dues pròximes dècades.

Per tant, en el turisme tens bones oportunitats de treball. Perquè sàpigues quin triar, et mostrarem les professions vinculades al turisme amb més demanda.

Quines són les professions amb major demanda en aquest sector?

El sector turístic engloba treballs clàssics com a cambrers, cuiners, o recepcionistes i altres vinculats a les noves tecnologies o més especialitzats. En realitat, es tracta d’un sector molt competitiu on el client exigeix la millor qualitat. Per això, els seus professionals han d’estar reciclant-se permanentment.

Així mateix, dins del sector hi ha llocs demandats com a direcció hotelera internacional o direcció d’expansió que requereixen formació universitària. Però també uns altres de tipus pràctic que l’exigeixen més pràctica. Respecte a aquests últims, bons exemples serien els treballs de comercial d’hotel o d’assessor turístic.

A la vista de tot l’anterior, et mostrarem les professions més demandades en el món del turisme.

Ocupacions tradicionals

Les professions clàssiques del sector turístic continuen sent imprescindibles. Sobretot quan arriba la temporada alta, és a dir, l’estiu, es multiplica la demanda de cuiners, cambrers, caps de sala o treballadors de neteja. Per a alguns d’aquests treballs, no necessitaràs estudis, encara que potser sí experiència. Depèn de la categoria de l’establiment que busqui aquests professionals. En canvi, per a uns altres, és necessària formació. Per exemple, si vols treballar com a administratiu, hauràs de posseir coneixements de comptabilitat, ofimàtica i recursos humans.

Al costat dels treballs que t’hem esmentat, també hi ha altres llocs amb gran demanda en aquest subsector. Com a exemples, tenim el de controlador turístic o el d‘animador sociocultural.

Treballs d’atenció al client

Abans ens referíem a la importància que tinguis bon tracte amb el client perquè trobis treball en aquest sector. Doncs bé, els llocs relacionats amb l’atenció al visitant figuren també entre els més oferts pels negocis turístics.

Et parlem dels recepcionistes, que han de ser amables i correctes i sobre els quals tornarem. Però també d’altres professionals que s’ocupen de millorar l’experiència del viatger. Entre aquests, els encarregats de les relacions públiques d’hotels i restaurants; els informadors turístics, que s’encarreguen d’assessorar els turistes en les seves visites a monuments i llocs d’interès, i els que s’ocupen de l’experiència de l’hoste. És a dir, els qui treballen perquè la seva estada sigui perfecta en tots els sentits.

Quant a la formació i qualitats que t’exigeixen per a aquests treballs, depèn tant de cadascun com de cada establiment. Però solen ser, en tots els casos, la formació en hostaleria o turisme. I, sobretot, tenir una actitud proactiva, ser capaç de resoldre problemes i empatitzar amb el client.

Recepcionista

Ja t’hem parlat de treballar en la recepció de negocis hostalers. Però volem aprofundir en el lloc de recepcionista perquè continua sent un dels més oferts. Podríem dir-te que és un clàssic que sempre està entre els treballs amb més ofertes.

No obstant, la seva importància és màxima. Perquè el recepcionista és la primera persona amb la qual tracta el viatger en arribar a l’hotel. En conseqüència, és el que causa la primera impressió positiva o negativa en el turista. I aquesta influirà molt en la valoració final que faci de la seva estada.

Si vols treballar en aquest camp, has de saber idiomes i tenir alguna formació turística. També és important que sàpigues treballar en equip i que tinguis coneixements administratius. Però, sobretot, que sàpigues tractar amb el públic i tinguis vocació de servei.

Professionals de les noves tecnologies

Ja t’hem dit que, en general, totes les professions relacionades amb les noves tecnologies figuren entre les més demandades per aquest sector. És el cas del community manager, que controla les xarxes socials del negoci. Però també del revenue manager, que s’ocupa d’analitzar els comptes de l’empresa i planificar la seva activitat. O del customer relationship manager, que planifica les estratègies de màrqueting per a atreure a nous clients i conservar els ja reeixits.

Llocs relacionats amb noves tendències de viatges

Com ja t’hem dit, el turisme és un sector en permanent evolució. Per això, existeixen uns certs llocs de treball nous com els anteriors, però que tenen a veure amb nínxols de mercat emergents. I cada vegada hi ha més ofertes per a treballar en ells. Els veurem.

– Expert en ecoturisme. El turisme per la naturalesa s’ha posat de moda en els últims anys. Es tracta d’un model de viatge que combina estades en el camp amb la cura del medi ambient. I les propostes poden ser moltes. Per això, les grans companyies turístiques busquen experts en aquesta mena de viatges.

Turisme gastronòmic i enològic. Com en el cas anterior, els viatges de tipus gastronòmic i relacionats amb la cultura del vi també estan de moda. Per això, les grans agències turístiques busquen persones que coneguin els millors circuits d’aquesta classe.

Assessor de turisme en línia. Moltes de les contractacions de viatges es realitzen per Internet. I, cosa que és més important, els viatgers es guien per opinions que apareixen en blogs i en xarxes socials. Per això, les companyies de turisme busquen assessors que sàpiguen de viatges i també que manegin aquestes eines informàtiques.

En conclusió, t’hem mostrat les professions de turisme amb major demanda de treballadors. Si et formes en alguna d’elles, tindràs més possibilitats de trobar un bon lloc. I, a més, desenvoluparàs la teva labor en un sector dinàmic i en constant creixement.

Descobreix totes les nostres formacions dins del sector turisme o demana informació aquí

Especialitza’t en agent de viatges

Hi ha persones que continuen preferint un servei de qualitat a l’hora d’organitzar un viatge, aquesta és la funció de l’agent de viatges, oferir la millor experiència amb la major seguretat, perquè tot surti segons el que es preveu.

Al contrari del que es podria pensar, una agència de viatges pot resultar més econòmica i, sobretot, més fàcil que organitzar el viatge un mateix.

La importància de les agències de viatges en el sector turístic

Continua sent necessària la funció de l’agent de viatges. Abans de res, quan has de preparar un viatge complex on es requereix assessoria d’un expert.
L’agència de viatges pot brindar-te recorreguts turístics, organitzar grups amb tot el que es requereixi, depenent del que necessitis.

A més de donar-te una major seguretat a l’hora d’adquirir els viatges, ja que es té més garantia real en acudir a una oficina, i t’evites comprar viatges de dubtosa reputació a través d’internet en llocs que pot ser que no siguin segurs.

Quines són les funcions principals que exerceixen els agents de viatges?

Els agents de viatges poden realitzar moltes funcions, entre les principals es troben les següents:

-Assessorar el client segons les necessitats que tingui.

-Gestionar les reserves.

-Comercialitzar i promoure els productes turístics.

-Mitjançar entre operadors de turisme i empreses d’allotjament.

-Brindar informació turística.

A vegades, poden ajudar-te en altres funcions secundàries com buscar pòlisses d’assegurança, nolis de transports o lloguer de vehicles, canvi de divises i, en definitiva, solucionar qualsevol contratemps que es pugui presentar abans o durant el viatge.

En grups, poden organitzar-te visites guiades, contractar un guia, un traductor local o la compra d’entrades d’espectacles, museus, parc d’atraccions o qualsevol altra cosa que tingui relació amb el viatge en qüestió.

L’aposta que marcarà el futur de les agències de viatges

Avui dia, és molt comú buscar les millors ofertes de viatges a través de la xarxa, però encara així, es corre el risc que l’adquirit per internet s’ajusti a les necessitats reals del viatger.

Sobretot, quan no es coneix bé el lloc o es fan viatges en grup, és important acudir a un professional que podrà aconsellar sobre els pros i contres del viatge.

Les agències de viatge han de modernitzar-se per a estar a l’avantguarda de la tecnologia, amb la finalitat de realitzar una millor gestió que la realitzada per un sistema d’autor reserva.

No solament han de poder gestionar tot el procés del viatge, a més han de ser capaços de captar als interessats a través dels mitjans en línia.

La visibilitat en internet és fonamental i les agències de viatges han d’adaptar-se als mitjans digitals per a no perdre la carrera i quedar-se obsoletes.

Amb les eines adequades, l’agent de viatges podrà oferir-te una major garantia que les trobades per internet i d’aquesta manera, buidar-te els dubtes oferint una major seguretat.

El servei personal que ofereixen les agències de viatges és un valor afegit que molts viatgers aprecien, és, sens dubte, un dels punts a favor.

Ja sigui de manera presencial o a través dels diferents mitjans de comunicació actuals, les agències de viatges han de poder comunicar-se de manera fluida amb els clients.

En què consisteix l’especialització en agent de viatges?

Consisteix a especialitzar-se en un únic sector, buscant un nínxol i dedicant-se únicament a ell. Pot ser buscar una única destinació que vendre, un tipus de viatge concret o un grup específic de turistes.

Com, per exemple:

-Segment com a estudiants, viatgers extrems, tercera edat, viatgers solitaris, etc.

-Temàtics com a viatges culturals, viatges gastronòmics o esportius.

-Per destinacions úniques, com un continent en concret o un sol país en el qual s’especialitzi.

-Viatges que contemplin únicament el Carib, o el tast de vins o el golf.

Quan una agència de viatges vol abastar tot el sector, sol fallar en qualitat i això afecta a les vendes. És normal que es vulgui arribar a tots costats i al màxim públic possible, però no sempre és el millor.

En especialitzar-se en un únic tipus de viatge, es destina més temps a dissenyar l’experiència i la qualitat d’aquest i no en la quantitat i així tancar millors vendes amb major èxit.

Per a això, s’ha de pensar molt bé quin sector atacar, quin és el que millor convé segons sigui el cas, posar en una balança els pros i contres de cada sector i públic.

Pots usar el mateix sistema que s’usa per a analitzar futurs negocis com l’anàlisi DAFO. On posar en una fulla o en qualsevol suport digital les fortaleses, febleses, oportunitats i amenaces a fi de valorar en què especialitzar-te.

Els avantatges de triar una agència de viatges a l’hora de viatjar

Un avantatge a tenir en compte és la tranquil·litat que ofereix una agència de viatges, et poden ajudar quan es complica el viatge, problemes en un hotel, un trasllat o qualsevol inconvenient que pugui sorgir.

Quan és un destí que no es coneix, és millor buscar aquest acompanyament perquè t’ajudi a programar les visites o buscar un guia per a un grup de viatge que sàpiga moure’s i, fins i tot, comunicar-se en l’idioma del lloc on es viatjarà.

S’estalvia temps, ja que en mirar en internet es troba massa informació i, a vegades, resulta aclaparador, ocupant molt temps a l’hora de valorar i trobar el viatge adequat.

Un agent de viatges sabrà millor que ningú on i com buscar la informació per a cada lloc o ocasió.

En conclusió, es pot pensar que és més fàcil i barat organitzar un viatge per compte propi, però, a vegades, resulta pitjor, sobretot, si no es coneix bé el lloc.

A més, es perd molt el temps quan no se sap bé on ni com contractar tot allò que es requereix per a un viatge, com a transport, allotjament, assegurances i més coses.

Sens dubte, les agències de viatges continuaran existint més enllà de les noves tecnologies, oferint un acompanyament a tots els viatgers que busquen viure la millor de les seves experiències.

Estàs interessada/o a cursar estudis per a la gestió d’una Agència de viatges? Tota la informació aquí

Grau en turisme: La formació que mai decau

Estudiar turisme té futur ja sigui perquè a nivell mundial la globalització ha impulsat encara més la voluntat de viatjar o perquè a nivell nacional Espanya és una de les principals potències turístiques. Sens dubte, les oportunitats laborals d’aquest camp són immenses. T’agradaria saber més sobre el tema?

Per què estudiar Turisme sempre té molt futur?

L’economia espanyola se sustenta, en gran manera, en el turisme. És un dels motors principals del nostre país i, per això, un element decisiu en els ingressos i l’ocupabilitat nacional.Així, fa una mitjana de prop del 15% de l’ocupació espanyola en l’última dècada. Entre dos milions i mig i tres milions de persones es dediquen a activitats turístiques. I són anualment al voltant de 80 milions els visitants estrangers que vénen al nostre país.

És cert que la pandèmia ha suposat un fre conjuntural als viatges nacionals i internacionals. No obstant això, conforme s’ha vingut superant, l’activitat turística està recuperant les seves xifres habituals. Les previsions estableixen que, amb la normalitat totalment recuperada, tornarem als nivells de partida i rampell els superarem.

El sector turístic és, per això, un camp d’activitat de present i de futur: precisa professionals qualificats, demanda talent i cerca especialistes formats. Les noves alternatives viatgeres, com el turisme rural o les experiències d’aventura, estan acabant amb la tradicional estacionalitat. D’aquesta manera, tot el sector no cessa de revitalitzar-se.

Les tendències socials, d’altra banda, conceben els viatges com un valor molt positiu. Per descomptat, com a recurs lúdic o d’oci. Però també, sobretot entre els joves, com una oportunitat d’aprenentatge i creixement personal.

L’auge d’Internet i la gestió en línia de serveis turístics han modificat la manera tradicional de desembolicar-se en aquest camp. Al mateix temps, impulsa l’aparició de nous mercats, clients i oportunitats de negoci. Un professional amb formació universitària en Turisme està en condicions d’aprofitar-los al màxim.

Addicionalment, es tracta d’un àmbit d’activitat motivador i molt satisfactori per a gran quantitat de persones. En l’actualitat, accedir a un lloc de treball estimulant és una altra bona raó per a qui es pregunta per què estudiar turisme.

Sortides professionals de la carrera de Turisme

Estem parlant d’una de les carreres amb sortides laborals més diverses. Si decideixes especialitzar-te en aquest camp, quan hagis obtingut el teu títol estaràs en condicions d’exercir múltiples funcions en molt diferents rols i àrees d’actuació.A continuació, et presentem quins són els principals àmbits d’acompliment turístic en els quals podràs desembolicar-te:

Direcció d’empreses o organitzacions turístiques. La graduació de la carrera en Turisme et faculta i capacita per a assumir la gestió de qualsevol institució que es desemboliqui en aquest sector ja sigui des d’un complex hoteler a un empresa de turisme multiaventura. T’imagines convertir-te en el director general de Turisme de la teva comunitat autònoma?

Organització d’esdeveniments, fires i congressos. Molts dels artífexs i gestors d’aquests formats compten amb formació turística. Sobretot, quan estan relacionats amb entorns geogràfics o ubicacions específiques. És una labor tan exigent com apassionant, perquè implica definir una estratègia de màrqueting, trobar patrocinadors, gestionar la logística i fer realitat aquest acte d’experiència determinat.
Consultoria turística. Et veus assessorant als altres, particulars o empreses, sobre els destins, itineraris, mitjans de transport i allotjaments, per exemple, ideals per a qualsevol mena de viatge? Aquesta labor és de summa importància.
Màrqueting turístic. És un dels camps d’actuació més atractius, i complexos, als quals podries dedicar-te. Aquests professionals assumeixen la funció de dinamitzar i impulsar la imatge de marca i les accions promocionals d’organitzacions o destinacions turístiques concretes. L’objectiu és clar: destacar entre totes les possibilitats existents, obrir nous mercats, associar-se a valors atractius i promoure l’arribada de turistes, visitants o viatgers a partir d’uns objectius mercadológics prèviament establerts.
Creació de paquets o productes turístics. És una labor molt creativa, a través de la qual combinaràs recursos per a llançar opcions turístiques úniques. La creació de rutes, com la de Goya a Aragó o la dels santuaris marians a Espanya, França i Portugal, són estupends exemples d’aquesta activitat. Conèixer al públic, ser imaginatiu i comptar amb la capacitat gestora i comunicacional per a implicar a totes les parts conformen els trets de partida per a triomfar en aquest camp.
Combinació perfecta: Turisme i Màrqueting

La principal dificultat a la qual s’enfronten les empreses i les organitzacions turístiques és la comercialització. Encara que la demanda continua creixent, l’oferta és cada vegada major, de més qualitat i molt més específica.Per això, els professionals del Turisme més qualificats es decanten per completar la seva formació universitària amb coneixements de Màrqueting. D’aquesta manera, adquireixen una capacitació addicional, molt valuosa per a l’acompliment de les seves responsabilitats.

Aquestes són les raons de per què estudiar Turisme i Màrqueting conjuntament:

Una visió ampliada. La perspectiva personal creix gràcies a aquesta disciplina que part del coneixement dels públics. Aproximar-se a noves cultures, models de pensament i tècniques és molt positiu.

Competències multiplicades. Els especialistes en màrqueting solen millorar la seva visió creativa i la seva capacitat de comunicació.
Actualització. La innovació és el camp habitual de treball dels mercadólogos. Aquesta predisposició és molt productiva en el camp del turisme.
Remuneració superior. Els resultats determinen quant cobrarem com a professionals. Gràcies al màrqueting, augmentaràs la teva productivitat i els teus ingressos.
Voluntat de servei. Si has triat turisme per pura vocació, et sentiràs molt més realitzat en adonar-te de com ajudes eficaçment als teus clients i a la societat en general. Els coneixements i les competències de màrqueting t’ajudaran a aconseguir-ho.
En definitiva, estudiar turisme té futur i un gran present a Espanya. És un dels sectors econòmics decisius per al país. A més, respon a aquesta mentalitat actual globalitzada que és més que una tendència: la cerca de noves experiències personals, allèn les fronteres. Per tant, estudiar turisme a Barcelona és una decisió intel·ligent que aclarirà molt positivament el teu camí.

Vols més informació del nostre Grau de Turisme? Clica aquí

 

Raons per a estudiar turisme: Una aposta de futur

Estudiar el Grau en Turisme és un dels destins estudiantils més demandats en aquests moments. Tant és així, que és molt possible que tu mateix et trobis en la tessitura de si estudiar-ho o no. Si aquest és el cas, amb total seguretat t’interessarà conèixer les raons més destacables per les quals decidir-te afirmativament.

Per tot això, al llarg d’aquest article t’assenyalarem els motius a tenir en compte a l’hora d’endinsar-se en el món dels estudis universitaris en l’àmbit del turisme.

Raons per les quals estudiar el Grau en Turisme

Estudiar turisme pot ser, en si mateixa, una experiència meravellosa. No obstant això, en moltes ocasions es realitzen els uns o els altres estudis no pel que els estudis són en si, sinó per les sortides que ofereixen al món laboral. En ser això així, nosaltres ens centrarem aquí a mostrar-te els tres pilars fonamentals d’aquesta carrera en relació amb la seva viabilitat laboral i de futur.

La potencialitat del sector: el futur és del turisme

L’any 2019, 1400 milions de persones van viatjar a tot el món. Aquestes enormes xifres, encara que puguin semblar impressionants, no són més que una petita mostra dels nivells que aquesta indústria aconseguirà en un futur pròxim. De fet, entre 2017 i 2019 el turisme mundial va augmentar fins a un 10%, assenyalant la projecció que, sens dubte, va donar-se durant els pròxims anys.

L’augment mundial i progressiu de la riquesa als països sol traduir-se immediatament en un creixement de la demanda de turisme. Països amb enormes poblacions com l’Índia o la Xina estan sofrint grandíssims augments en els seus nivells econòmics, la qual cosa va generant una massa de potencials turistes. Això, per descomptat, és aplicable a molts altres països en vies de desenvolupament.

estudiar turismo

D’aquesta manera, enfront d’altres sectors en els quals la tecnologia actua de manera negativa, deixant-los obsolets, aquest no és el cas del turisme. De fet, la millora en les comunicacions i serveis de transport a través dels avanços científics suposa un enorme incentiu al turisme.

En definitiva, gastar temps i diners en estudis de l’àmbit turístic suposa, sens dubte, la realització d’una inversió segura. Xifres de turistes, percentatges de despesa, nombre de visitants… el que es viu avui dia no és més que un avançament del que acabarà sent en anys pròxims. Tots els indicadors de l’Organització Mundial del Turisme així ho indiquen. La potencialitat del sector és difícilment comparable amb la de qualsevol altra indústria actualment existent, i aquest ha de ser un dels motius que has de tenir en compte per a decidir-te o no per dedicar-te professionalment a això.

Amplitud de sortides: sinònim d’ocupació

Quan es parla del turisme, en realitat s’està referint a un conjunt enorme de diferents treballs. Aquesta indústria es compon, en realitat, per tota una amalgama de llocs diferents. Si duus a terme els estudis de turisme, en realitat estàs obrint una quantitat incommensurable de portes diferents. Les ocupacions que potencialment es recullen dins del paraigua del turisme són, tècnicament, infinits, perquè recorren totes les capes de béns i serveis relacionats amb aquest sector.

Tot això implica que les sortides del Grau en Turisme siguin nombrosíssimes. Al contrari del que ocorre en molts altres àmbits de treball molt més estancats i tancats, aquest presenta un ventall amplíssim de sortides. El catàleg general de possibles treballs que un titulat en aquests estudis pot realitzar és tan gran que molt difícilment no s’acaba trobant ocupació.

Si bé podem referir-te aquí a sortides (com les agències de turisme, el màrqueting de viatges, l’organització d’esdeveniments, la direcció de grups, el treball hoteler…) el futur encara està per determinar, i molts treballs que ni tan sols avui existeixen poden ser aquells que t’esperin després dels teus estudis. Des de les ocupacions més directament relacionades amb el món dels negocis fins aquells de tall artístic i cultural, tot cap en aquest sector.

Tot això comporta, a més, que no sigui aquesta una carrera que exigeixi una vocació determinada. Dins dels estudis d’aquest tipus tenen cabuda persones que no tenen formada una idea clara i definitiva d’allò a què volen dedicar-se. Això sí, en general, aquesta carrera serà especialment adequada per a tot aquell que tingui una especial tendència a l’art, la història, la geografia, els idiomes i el treball cara al públic.

 

Dinamisme laboral: constant canvi

De tot el que s’ha dit anteriorment es deriva una conseqüència fonamental: aquests estudis s’enquadren en un sector en constant canvi. Si se suma el fet que el futur és encara molt incert en aquest àmbit (però, en tot cas, completament esperançador) i la realitat de l’amplitud de sortides laborals que aquests estudis presenten, la conclusió només pot ser una. El dinamisme està en l’ADN del turisme.

Enfront de la monotonia i regularitat de molts altres estudis, aquest presenta una realitat evident: cada dia serà diferent a l’anterior i ser capaç d’imaginar el futur amb concreció és absolutament impossible. En ser això així, si tu no desitges quedar-te ancorat a un mateix lloc, fent un treball absolutament monòton i en el qual no comptes amb cap al·licient que t’empenyi a ser feliç, el turisme és el teu. L’enriquiment personal derivat del seu dinamisme intrínsec et brindarà experiències impagables.

A més, conforme vagis guanyant experiència i aprenguis del contacte amb el sector professional, podràs anar adequant la teva activitat als teus projectes més personals. Fundar el teu propi negoci turístic, emprendre i crear… tot serà possible, perquè aquí no existeix l’estancament propi d’altres llocs de treball molt més tradicionals.

En conclusió, si estàs dubtant sobre estudiar el Grau en Turisme, els motius aquí recollits seran d’enorme utilitat per a decantar-te per fer-ho. La potencialitat futura, el dinamisme del dia a dia i l’amplitud de sortides laborals hauran de ser, sens dubte, elements a tenir en compte per a optar per aquesta meravellosa carrera.