29 desembre 2021

Màrqueting i publicitat una professió del segle XXI

Màrqueting i publicitat una professió del segle XXI | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

Actualment vivim en un món digital i interconnectat en el qual l’economia és global. Això fa que les oportunitats de negoci estiguin pertot arreu i que les empreses hagin de treure partit de cada nínxol de consumidors. Per a aconseguir vendre més i millor, estudiar màrqueting i publicitat és una disciplina imprescindible.

Es tracta de dues disciplines similars que recullen el millor del pensament sociològic, comunicatiu, empresarial i artístic per a exposar i promocionar marques. És la fórmula que utilitzem actualment per a donar a conèixer un producte o servei a un públic que pot estar potencialment interessat en ell.

No sols podràs treballar per a captar clients, sinó també per a fidelizarlos i aconseguir que comprin més o més regularment. Aquest tipus d’accions de negoci requereixen un pensament que estigui prop del consumidor, empatitzi amb ell i ho entengui en un context cultural determinat. Tots aquests factors fan de la publicitat i el màrqueting dues professions interessants, encara que sovint funcionen com una sola.

La importància del màrqueting i la publicitat en el context actual

El món actual és un lloc interconnectat, que funciona a dos nivells: un físic i un altre digital. En aquest món trobem, per tant, publicitat en tots dos llocs, ocupant els espais públics i sorprenent l’usuari en els seus moments de connexió a internet.

L’aparició d’internet va suposar la integració de la publicitat en les pàgines webs. No obstant això, la veritable revolució va venir amb les xarxes socials, una espècie de zona pública en les quals compartir amb una comunitat digital. Els experts en màrqueting van saber llegir la situació i van aconseguir que la publicitat irrompés també en aquest àmbit, adaptant-se a formats menys intrusius.

Aquest ha estat un dels cavalls de batalla del sector, precisament. Parlem de disminuir la sensació de cansament que poden tenir els consumidors davant exposicions constants a contingut publicitari. Per a evitar això, els experts en màrqueting van decidir que la clau era segmentar i donar la publicitat adequada al públic adequat. Estudiant aquesta carrera, podràs aprendre a fer aquestes distincions i classificacions de públics i consumidors.

Això s’ha aconseguit perfeccionar amb un element convidat al màrqueting del segle XXI: l’anomenat big data. Avui dia els gurus de màrqueting i publicitat han de conèixer tots els secrets d’aquesta tendència a l’estadística i al càlcul. Paradoxalment, una professió intuïtiva i artística s’ha sofisticat i ara té en compte complexos estudis estadístics a l’hora de crear i llançar missatges.

D’aquesta manera, les grans companyies poden rastrejar els gustos dels usuaris i incidir en aquelles campanyes que són més eficients. S’ha creat tot un entramat d’esquemes que ajuden a entendre els comportaments de l’usuari. Així, les marques poden classificar a la població compradora en diferents categories segons els seus hàbits de compra i preferències. Aquesta revolució del big data t’ho posarà molt fàcil si et dediques a aquesta professió.

A més, avui dia és possible donar la volta al mercat publicitari. Anteriorment eren les marques les que buscaven al consumidor i li mostraven una sèrie de missatges que podien incitar a la compra. No obstant això, actualment es busca que sigui el propi consumidor el que acudeixi a pàgines de xarxes socials o webs. El punt d’inflexió ha estat l’oferta de contingut personalitzat i vinculat a productes o serveis. Parlem de minisèries de televisió emeses en xarxes socials, productes de marxandatge o col·laboracions amb influencers coneguts. Si t’interessa aquest àmbit i tens bones idees relacionades amb ell, potser estàs davant una oportunitat imperdible.

Aquest tipus d’idees centrals de la publicitat actual no són un nínxol només per a grans empreses, sinó que avui dia qualsevol emprenedor o pime pot accedir a aquesta mena d’eines. Això ha permès a petites entitats fer front a grans corporacions i disputar quotes de mercat que abans eren inassumibles. Tu podries ajudar-los a lliurar aquesta batalla comunicativa!

Els motius pels quals dedicar-se a aquesta professió

Molts joves es troben avui dia amb la necessitat d’orientar el seu futur cap a una carrera professional amb sortides. La publicitat i el màrqueting es presenten com a eines imprescindibles en l’economia actual. A més, es tracta dels principals sostenedores de gran part de la cultura existent, des de periòdics, revistes i programes de televisió a pàgines de xarxes socials, anuncis de ràdio, festivals de música… Vegem est i altres arguments per a decantar-te per estudiar aquesta branca professional:

Sector en creixament

La publicitat és un sector econòmic en el qual cada vegada s’inverteix més diners i es contracta més. La pandèmia ha impulsat fins i tot el creixement en aquest sector, mentre altres segments econòmics es contreien. Per aquest motiu la publicitat i el màrqueting han demostrat que són capaços d’adaptar-se i sobreviure, fins i tot en les situacions més adverses.

Possibilitats d’especialització

La publicitat i el màrqueting tenen diferents opcions d’especialització. Comptar amb una base genèrica et permetrà conèixer la realitat del sector i descobrir quina branca t’interessa més. Parlem de recerca de mercats, gestió de marca, relacions públiques, màrqueting de continguts, xarxes socials, e-mailing i analítiques.

La publicitat és imprescindible: ahir, avui i demà

Com avançàvem anteriorment, la publicitat serveix per a greixar el sistema econòmic i el consum, ja que facilita que cada persona trobi els productes que realment necessita i està disposat a comprar. Per a les empreses no hi ha una volta enrere en aquest sentit, ja que saben que no hi ha una altra forma més eficient de captar clients. A més, confien en les noves tecnologies que sorgeixen en el sector.

La cultura i els mitjans de comunicació funcionen a base de publicitat, ja que no es podrien mantenir per si sols i molts consumidors no estarien disposats a fer-ho de la seva butxaca.

Entorn creatiu

Sens dubte, és un sector en el qual la creativitat és molt necessària. Això té diferents beneficis a nivell personal, ja que treballar aquest aspecte en el dia a dia genera noves connexions a nivell cerebral.

Ara ja saps per què estudiar màrqueting i publicitat és una decisió encertada en el context actual. Decideix-te i dona-li un rumb al teu futur en un sector creatiu i molt vinculat amb el món dels negocis. Tindràs moltes oportunitats i podràs aprendre els seus segments específics.

Descobreix totes les nostres formacions aquí

Carregar més notícies