30 juliol 2022

Gestió d’allotjaments turístics: un sector que millora la projecció professional

Gestió d’allotjaments turístics: un sector que millora la projecció professional | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

La gestió d’allotjaments turístics està pujant com l’escuma. De fet, Espanya és un dels països del món que més ingressos genera i rep pel turisme. Per això, des de gairebé el principi es va fer patent la necessitat de crear algun tipus de formació que cobrís el turisme a nivell professional. Així, es va crear el Grau Superior de Gestió d’Allotjaments turístics.

Es un dels cicles formatius amb més sortides laborals en turisme i inserció laboral, tenint en compte la importància del turisme a Espanya. Amb la formació s’aconsegueix que l’estudiant aprengui a gestionar cada fase on el client interactua amb un lloc o allotjament turístic, des que fa la reserva fins a tots i cadascun dels serveis que se li ofereixen

Es a dir, l’estudiant serà capaç de treballar en allotjaments turístics (siguin hotelers i extrahotelers), ja en espais turístics o residències de tota mena. Per descomptat, també s’inclou la gestió d’esdeveniments, atenció al client, serveis especials o personalitzats, etc.

Estudiar gestió d’allotjaments turístics

En general, dur a terme l’estudi per a aprendre a gestionar un allotjament turístic et donarà totes les claus per a organitzar i controlar llocs considerats allotjaments turístics, aplicar les polítiques empresarials que es consideri, controlar els objectius a aconseguir entre els diferents departaments, controlar els resultats econòmics resultants de l’establiment, així com prestar servei en la zona d’allotjament.

Així i tot, més detalladament, un professional en Gestió d’Allotjaments Turístics serà capaç de:

Coordinar els serveis pertanyents als allotjaments turístics, aconseguint organitzar de manera òptima el lloc de treball i turisme i controlar tots els seus departaments.

Promocionar i organitzar esdeveniments en l’allotjament.

Analitzar el mercat per a poder vendre el producte (allotjament), així com tots els serveis i productes complementaris del negoci. També controlar i analitzar les reserves seguint un esquema d’eficiència empresarial.

Supervisar i controlar el departament de recepció. És a dir, és necessari prestar el servei de recepció i atendre el client amb tota la qualitat possible establerta per l’allotjament.

Organitzar i promocionar esdeveniments en l’establiment, comptant amb l’ajuda i coordinació amb diferents departaments implicats, gestionar els recursos humans i materials que siguin necessaris.

Assegurar-se que el client estigui òptimament atès, fins i tot en el servei postvenda i en la gestió de queixes i reclamacions.

de igual manera, dins de la formació per a ser un bon professional en aquesta professió, s’adquireixen els coneixements necessaris per a aconseguir el certificat de Tècnic en Prevenció de Riscos Laborables de nivell bàsic. Això està establert en l’RD 39/1997, de 17 de gener de 1997.

Pla d’estudis del Grau Superior en Gestió d’Allotjaments Turístics

Vamos a fer un petit incís sobre el Pla d’Estudis que ofereix aquest Grau Superior en Gestió d’Allotjaments Turístics. És a dir, assenyalarem algunes de les assignatures més representatives d’aquesta formació perquè el futur alumne/a se faci una millor idea.

Per a començar, aquest curs dura aproximadament unes 1400 hores lectives, on 410 hores estan destinades a la formació en el centre de treball i, la resta, 990 hores es realitzen en el centre educatiu on es durà a terme la formació teòrica.

Algunes de les assignatures que s’imparteixen estan relacionades amb l’anglès ampliat, recepció i reserves, conèixer l’estructura del mercat turístic i el màrqueting turístic, gestió de l’establiment o departament de pisos, recursos humans en l’allotjament, comercialització d’esdeveniments, entre altres.

Perfil professional

Como en tot estudi, el Grau de Gestió d’Allotjaments requereix un determinat perfil professional. En aquest cas, la voluntat i l’actitud són factors importants a tenir en compte per a aconseguir gaudir d’aquest treball tan enriquidor en molts sentits. En primer lloc, l’alumne ha d’estar prou preparat realitzar aquest ús de manera eficient i fructífera.

Capacidades

Capacidades i habilitats com són l’observació i atenció als detalls, la capacitat per a organitzar i planificar activitats, aptitud per a la responsabilitat i la capacitat per a treballar en equip. I, per descomptat, tenir una òptima comprensió i fluïdesa verbal no sols en castellà, sinó en altres idiomes parlats pels clients.

Intereses

El interès principal és aquell relacionat amb el comerç i les vendes, com són l’atenció al client, l’administració i gestió d’arxius i documents, idiomes varis, així com organitzar i supervisar totes les tasques que es presentin.

Aspectes de personalitat recomendables

La personalitat ideal és la de ser capaç d’organitzar i la netedat en el treball. També es valora l’amabilitat i bon tacte amb els clients, ser flexibles i polivalents per a poder-se adaptar a tota mena de situacions. Altres aspectes serien la responsabilitat i l’atenció eficient de tots els requisits formals (higiene, bona presència, etc.).

Sortides Professionals

En general, el professional exercirà la seva activitat en el sector turístic, ja sigui a nivell hoteler o extrahotelero, incloent també allotjaments afins com a residències sanitàries, hospitalàries, d’estudiants, etc.

Habitualment, són treballadors per compte d’altri, pel fet que aquest tipus de treball suposa una gran inversió en materials i altres factors si es fes per compte propi. A grans trets, es podran realitzar activitats relacionades amb la gestió, direcció i supervisió en tasques de recepció, reserves, pisos i esdeveniments.​

Una professió amb una gran projecció

El turisme és un dels subsectors que més guanys genera al nostre país dins del sector serveis. I això no sembla acabar en poc temps, per la qual cosa estudiar aquest Grau Superior d’Allotjaments és una aposta segura per a aquells que busquen una ocupació que permeti créixer com a persona, tenir un treball assegurat i amb visions de futur i de promoció.

Entre alguns llocs on es pot treballar, a més d’hotels o hostaleria tradicional, estaria els càmpings, apartaments turístics, establiments d’estafi-sharing, ciutats de vacances o complexos hotelers, noves fórmules d’allotjaments no turístics i d’altres serveis no necessàriament relacionat amb el turisme pur i dur com són hospitals, residències d’ancians, col·legis majors, etc.

A Formatic Barcelona podràs aprendre Gestió d’Allotjaments Turístics si t’agrada el món de la restauració i de tractar mà a mà amb clients.

Contacta amb nosaltres si vols saber més! Descobreix més sobre el CFGS aquí

#Estudiar turisme
#Estudis CFGS
Carregar més notícies