16 març 2023

El sector logístic crea més del 5% de l’ocupació a Espanya

El sector logístic crea més del 5% de l’ocupació a Espanya | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

Malgrat la crisi econòmica que existeixen a Espanya, el sector logístic és un dels quals manté el ritme en la creació d’ocupació. Per això, en aquest article volem explicar-te quin ha estat l’evolució en els últims mesos, així com les previsions per a aquesta àrea.

Sector logístic a Espanya: creant ocupació

Actualment, el sector logístic és un dels quals està creant més llocs de treball a Espanya. La radiografia és que suposa el 6% del total del PIB ocupant milions de persones. L’afiliació a la Seguretat Social està creixent, contrastant amb el descens dels treballadors per compte propi. Tanmateix, això és una cosa comuna en la resta de les esferes econòmiques.

Si entrem més en profunditat i desgranem tota l’activitat logística, podràs veure que el transport terrestre és el principal motor d’aquest sector. Li segueixen, encara que a una gran distància, el transport aeri i el marítim. Una altra de les principals potes d’aquesta àrea són el correu postal, juntament amb l’emmagatzematge de mercaderies. És fonamental comptar amb perfils especialitzats per a gestionar els costos d’estoc, que poden variar la facturació final de qualsevol companyia.

D’acord amb un informe de Randstadt, més de la meitat de les empreses a Espanya van augmentar la seva plantilla respecte al departament de logística. La transformació digital i l’auge de les compres en línia han disparat l’oferta. Així mateix, això també està secundat pel creixement del menjar a domicili, amb la possibilitat que et portin la compra del supermercat a la teva casa. Al llarg de l’any, cada vegada és més comú que es produeixin pics de compra, especialment en dates tan assenyalades com les festes nadalenques o el Black Friday.

Així mateix, el creixement de la demanda també ha contribuït al fet que moltes companyies decideixin externalitzar tota la seva cadena de subministrament a altres empreses especialitzades. Per tant, això també ha augmentat la possibilitat de donar treball a altres persones. Sens dubte, les tendències de futur són realment positives i si vols donar un gir a la teva carrera laboral, aquest és un dels sectors amb més possibilitats.

Evolució de l’ocupació en logística

L’evolució de l’oferta laboral en el sector de la logística és a l’alça. D’acord amb les dades de la consultora ProEquity, el creixement al llarg del 2022 va ser del 4,32% tancant més de 1,2 milions de noves altes en la Seguretat Social. De fet, si ho comparem amb la resta de sectors, es pot veure que només el logístic ja abasta el 5,3% del total de la població emprada a Espanya.

La pandèmia del coronavirus, així com el creixement del comerç electrònic, són algunes de les raons que expliquen aquest creixement imparable. A més de ser l’activitat única de moltes empreses, també és una opció per a moltes companyies del sector retail. Així, durant la segona meitat de l’any passat, l’e-commerce va aconseguir el seu màxim històric amb una facturació pròxima als 19 000 milions d’euros.

Previsions de futur

Malgrat que, com has vist, l’inici d’aquest 2023 no ha estat el millor, les expectatives continuen positives per a la resta de l’any. Després de la desacceleració econòmica que s’ha produït al llarg d’aquests primers mesos, tots els experts coincideixen que la logística continuarà sent un dels sectors predominants respecte a ocupació a Espanya.

En aquest sentit, si estàs buscant orientar la teva carrera professional, aquesta àrea és una de les quals ofereix majors oportunitats quant a oferta laboral. Addicionalment, és possible créixer i desenvolupar-te amb el temps, per la qual cosa no és només un moment de pas.

Quines sortides té el sector logístic?

Tant el comerç internacional, incentivat per les botigues en línia i els marketplaces, han multiplicat les sortides laborals del sector logístic. En aquest sentit, alguns dels principals llocs en empreses que pots trobar són els següents:

Agent de càrrega: la funció és la d’actuar com a intermediari en tots els processos d’importació i exportació de mercaderies. A més de reduir tota la paperassa en les duanes, també és present quan els productes travessen les fronteres.

Operador de logística: sens dubte, una de les principals opcions si decideixes orientar la teva carrera professional cap a aquest sector. Les teves funcions seran les de dissenyar, supervisar i dur a terme les diferents etapes de la cadena de subministrament. En aquest sentit, s’inclou l’emmagatzematge i l’empaquetat dels diferents productes.

Consignatari en vaixells: el transport marítim també és un dels més comuns que no cal perdre de vista. És la mà dreta del capità d’un vaixell de transport, o de l’armador en terra ferma. Així mateix, supervisa la càrrega i la descàrrega de mercaderies amb els estibadors.

Comercial de transport: si prefereixes treballar en equips de vendes, els comercials d’empreses de logística també són molt buscats. El seu objectiu és vendre els productes de la companyia, i sobretot trobar nous clients que requereixin els serveis.

Operador de transport porta a porta: és una peça clau en qualsevol e-commerce. El seu treball és crucial, ja que és l’encarregat de supervisar l’estat de cadascun de les comandes des que surten del magatzem fins que arriben al seu destinatari.

Estudis de Gestió d’operacions comercials 

Si estàs interessat a dedicar la teva carrera al sector de la logística, dur a terme estudis de gestió d’espais comercials i de les seves operacions és una de les principals opcions que tens a la teva disposició. T’obrirà les portes a una de les àrees amb més demanda laboral que existeix actualment a Espanya.

Com a conclusió, l’àmbit logístic és un dels quals està creant més llocs de treball al nostre país. A més, els experts auguren que aquesta tendència es mantindrà cap amunt. Per això, en Formatic Barcelona posem a la teva disposició una àmplia varietat de programes que et permetran aconseguir els teus objectius acadèmics i llançar la teva carrera professional. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem de manera personalitzada sobre les millors opcions per al teu perfil.

Vols més informació de les nostres formacions? Clica aquí

#Formació
#Estudiar a Barcelona
#Formació en turisme
Carregar més notícies