El sector logístic crea més del 5% de l’ocupació a Espanya

Malgrat la crisi econòmica que existeixen a Espanya, el sector logístic és un dels quals manté el ritme en la creació d’ocupació. Per això, en aquest article volem explicar-te quin ha estat l’evolució en els últims mesos, així com les previsions per a aquesta àrea.

Sector logístic a Espanya: creant ocupació

Actualment, el sector logístic és un dels quals està creant més llocs de treball a Espanya. La radiografia és que suposa el 6% del total del PIB ocupant milions de persones. L’afiliació a la Seguretat Social està creixent, contrastant amb el descens dels treballadors per compte propi. Tanmateix, això és una cosa comuna en la resta de les esferes econòmiques.

Si entrem més en profunditat i desgranem tota l’activitat logística, podràs veure que el transport terrestre és el principal motor d’aquest sector. Li segueixen, encara que a una gran distància, el transport aeri i el marítim. Una altra de les principals potes d’aquesta àrea són el correu postal, juntament amb l’emmagatzematge de mercaderies. És fonamental comptar amb perfils especialitzats per a gestionar els costos d’estoc, que poden variar la facturació final de qualsevol companyia.

D’acord amb un informe de Randstadt, més de la meitat de les empreses a Espanya van augmentar la seva plantilla respecte al departament de logística. La transformació digital i l’auge de les compres en línia han disparat l’oferta. Així mateix, això també està secundat pel creixement del menjar a domicili, amb la possibilitat que et portin la compra del supermercat a la teva casa. Al llarg de l’any, cada vegada és més comú que es produeixin pics de compra, especialment en dates tan assenyalades com les festes nadalenques o el Black Friday.

Així mateix, el creixement de la demanda també ha contribuït al fet que moltes companyies decideixin externalitzar tota la seva cadena de subministrament a altres empreses especialitzades. Per tant, això també ha augmentat la possibilitat de donar treball a altres persones. Sens dubte, les tendències de futur són realment positives i si vols donar un gir a la teva carrera laboral, aquest és un dels sectors amb més possibilitats.

Evolució de l’ocupació en logística

L’evolució de l’oferta laboral en el sector de la logística és a l’alça. D’acord amb les dades de la consultora ProEquity, el creixement al llarg del 2022 va ser del 4,32% tancant més de 1,2 milions de noves altes en la Seguretat Social. De fet, si ho comparem amb la resta de sectors, es pot veure que només el logístic ja abasta el 5,3% del total de la població emprada a Espanya.

La pandèmia del coronavirus, així com el creixement del comerç electrònic, són algunes de les raons que expliquen aquest creixement imparable. A més de ser l’activitat única de moltes empreses, també és una opció per a moltes companyies del sector retail. Així, durant la segona meitat de l’any passat, l’e-commerce va aconseguir el seu màxim històric amb una facturació pròxima als 19 000 milions d’euros.

Previsions de futur

Malgrat que, com has vist, l’inici d’aquest 2023 no ha estat el millor, les expectatives continuen positives per a la resta de l’any. Després de la desacceleració econòmica que s’ha produït al llarg d’aquests primers mesos, tots els experts coincideixen que la logística continuarà sent un dels sectors predominants respecte a ocupació a Espanya.

En aquest sentit, si estàs buscant orientar la teva carrera professional, aquesta àrea és una de les quals ofereix majors oportunitats quant a oferta laboral. Addicionalment, és possible créixer i desenvolupar-te amb el temps, per la qual cosa no és només un moment de pas.

Quines sortides té el sector logístic?

Tant el comerç internacional, incentivat per les botigues en línia i els marketplaces, han multiplicat les sortides laborals del sector logístic. En aquest sentit, alguns dels principals llocs en empreses que pots trobar són els següents:

Agent de càrrega: la funció és la d’actuar com a intermediari en tots els processos d’importació i exportació de mercaderies. A més de reduir tota la paperassa en les duanes, també és present quan els productes travessen les fronteres.

Operador de logística: sens dubte, una de les principals opcions si decideixes orientar la teva carrera professional cap a aquest sector. Les teves funcions seran les de dissenyar, supervisar i dur a terme les diferents etapes de la cadena de subministrament. En aquest sentit, s’inclou l’emmagatzematge i l’empaquetat dels diferents productes.

Consignatari en vaixells: el transport marítim també és un dels més comuns que no cal perdre de vista. És la mà dreta del capità d’un vaixell de transport, o de l’armador en terra ferma. Així mateix, supervisa la càrrega i la descàrrega de mercaderies amb els estibadors.

Comercial de transport: si prefereixes treballar en equips de vendes, els comercials d’empreses de logística també són molt buscats. El seu objectiu és vendre els productes de la companyia, i sobretot trobar nous clients que requereixin els serveis.

Operador de transport porta a porta: és una peça clau en qualsevol e-commerce. El seu treball és crucial, ja que és l’encarregat de supervisar l’estat de cadascun de les comandes des que surten del magatzem fins que arriben al seu destinatari.

Estudis de Gestió d’operacions comercials 

Si estàs interessat a dedicar la teva carrera al sector de la logística, dur a terme estudis de gestió d’espais comercials i de les seves operacions és una de les principals opcions que tens a la teva disposició. T’obrirà les portes a una de les àrees amb més demanda laboral que existeix actualment a Espanya.

Com a conclusió, l’àmbit logístic és un dels quals està creant més llocs de treball al nostre país. A més, els experts auguren que aquesta tendència es mantindrà cap amunt. Per això, en Formatic Barcelona posem a la teva disposició una àmplia varietat de programes que et permetran aconseguir els teus objectius acadèmics i llançar la teva carrera professional. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem de manera personalitzada sobre les millors opcions per al teu perfil.

Vols més informació de les nostres formacions? Clica aquí

Pla d’impuls per al turisme post covid

Com sabràs, el sector del turisme és un dels més importants a Espanya, ja que contribueix significativament a l’economia del país. Amb el seu clima càlid i les seves platges, monuments històrics, patrimoni cultural i gastronomia variada, Espanya atreu a milions de turistes cada any. A més, el turisme també genera ocupació en tot el país, especialment en la indústria hotelera i de serveis turístics. Per tant, el sector turístic és un motor econòmic clau per a Espanya i el seu desenvolupament sostenible és essencial per a garantir un futur pròsper per al país i els seus habitants.

És en aquest context en el qual es troba emmarcat el pla d’impuls del turisme, dissenyat pel Govern amb la finalitat de revifar aquest àmbit. Vols saber més sobre aquest tema? Aleshores continua llegint!

Pla d’impuls del sector turístic

El pla d’impuls del sector turístic a Espanya té com a objectiu enfortir i revitalitzar la indústria turística del país després dels efectes econòmics negatius causats per la pandèmia de COVID-19.

Consisteix en un conjunt de mesures i accions destinades a millorar la competitivitat i atractiu de la destinació turística espanyola, fomentar la innovació i la digitalització en el sector, i fer costat a les empreses i treballadors afectats per la crisi. Igualment, es pretén impulsar la recuperació de la demanda internacional i nacional de turisme i consolidar la posició d’Espanya com a destinació turística de qualitat.

Com a tal, és un pla molt extens i detallat, que tracta d’incidir en els punts més importants de tots aquells que sustenten el turisme nacional i internacional.

Pilars bàsics d’aquest pla

L’organització fonamental del contingut del pla es vertebra al llarg de 5 pilars bàsics. En ells, tracta d’incloure’s cadascun dels punts fonamentals del desenvolupament turístic. En aquest sentit, nosaltres tractarem de resumir-te el seu contingut fonamental perquè tinguis una visió de conjunt de l’assumpte.

1. Recuperar la confiança en el destí

La confiança és un factor clau en la presa de decisions dels turistes sobre on viatjar i quins llocs visitar. Si una destinació turística té una bona reputació i és conegut per ser segur i accessible, els viatgers estaran més disposats a planificar un viatge allí. En aquesta línia, es posa especial cura a incentivar la confiança en la seguretat sanitària dels destins.

2. Mesures per a la reactivació del sector

Foment de l’ocupació en el sector turístic i suport als treballadors i empreses afectats per la crisi. Aquesta formació pot ajudar a augmentar l’atracció dels turistes en l’elecció d’allotjament i activitats, ja que els viatgers podran estar segurs que estan invertint el seu temps i diners en un lloc que els brindarà una experiència positiva i satisfactòria.

3. Millora de la competitivitat de la destinació turística

Millora de la competitivitat de la destinació turística espanyola a través de la innovació i la digitalització, així com la millora de l’accessibilitat i la qualitat de l’oferta turística. En definitiva, s’impulsa al turisme cap al futur.

4. Millora del model de coneixement i intel·ligència turística

Millora de la formació i capacitació dels professionals del sector turístic per a garantir la qualitat i la competitivitat de l’oferta turística.

5. Màrqueting i promoció

Impuls de la demanda interna i externa de turisme a través de campanyes de promoció i màrqueting efectives.

Mesures per a reactivar el sector

El pla d’impuls del sector turístic a Espanya inclou una sèrie de mesures i accions concretes per a revifar la indústria turística. Algunes d’elles són:

1-Foment de la demanda interna i externa de turisme a través de campanyes de promoció i màrqueting. Aquesta mesura s’emmarca en l’últim dels pilars abans comentats.

2-Millora de la qualitat i accessibilitat de la destinació turística espanyola a través d’inversions en infraestructures turístiques i en la millora de l’oferta turística.

3-Suport a les empreses turístiques per a afrontar els efectes econòmics negatius de la pandèmia, incloent-hi ajudes directes i línies de finançament.

4-Enfortiment de la competitivitat del sector turístic a través de la innovació i la digitalització.

5-Desenvolupament de nous productes turístics i destins alternatius per a complementar l’oferta turística tradicional.

6-Potenciació de la formació en allotjaments turístics i de la capacitació dels professionals del sector.

7-Millora de la sostenibilitat i responsabilitat social i mediambiental del sector turístic.

Aquestes mesures tenen com a objectiu millorar la competitivitat i atractiu de la destinació turística espanyola i impulsar la recuperació del sector després de la crisi causada per la pandèmia.

Gestió d’allotjaments turístics

En tot aquest context, la gestió turística adequada dels allotjaments turístics és crucial per a l’èxit de la indústria turística i per a garantir una experiència satisfactòria per als turistes. Alguns dels aspectes més importants d’una gestió efectiva dels allotjaments turístics inclouen:

1-Qualitat de l’oferta. La gestió adequada garanteix que els allotjaments turístics compleixin amb els estàndards de qualitat i confort adequats per al turista.

2-Seguretat. La gestió eficaç assegura la seguretat dels turistes i de les seves pertinences durant la seva estada.

3-Experiència del client. Una gestió efectiva millora l’experiència del client en l’allotjament turístic, la qual cosa augmenta la satisfacció i la lleialtat dels clients.

4-Rendibilitat. Una gestió degudament realitzada dels allotjaments turístics augmenta la seva rendibilitat i contribueix al creixement i desenvolupament sostenible del sector turístic.

5-Reputació. La gestió òptima millora la seva reputació i la seva percepció per part dels turistes i els clients, la qual cosa augmenta el seu atractiu i la seva capacitat de competir en el mercat turístic.

En definitiva, el futur del turisme a Espanya és molt prometedor, gràcies a la combinació de la seva rica història i cultura, el seu clima càlid i les seves platges, i la seva diversitat geogràfica. Amb una major demanda d’experiències turístiques úniques i autèntiques, Espanya és un destí ideal per als viatgers que busquen descobrir noves cultures i paisatges. A més, la creixent popularitat de la regió mediterrània com a destinació turística, juntament amb la inversió en infraestructura i serveis, pot ajudar a impulsar encara més el creixement del turisme a Espanya en el futur. En resum, el futur del turisme a Espanya és molt brillant i té el potencial de continuar impulsant l’economia i el desenvolupament del país.

Les professions més demandades del sector turisme

Les professions de turisme són molt demandes en el mercat laboral. Segons Adecco, aquest sector és un dels quals més sortides t’ofereix si et formes per a ell. Més encara, un de cada deu treballadors en el món es dedica al turisme. Això es tradueix en què aquest sector genera uns nou milions d’ocupacions en tot el planeta.

A més, si vius a Espanya, t’ofereix fins i tot més avantatges. Segons l’Organització Mundial del Turisme, el nostre país és el segon que més visitants rep després de França. En total, són uns cinquanta-nou milions de turistes a l’any. I la previsió és que aquesta xifra augmenti un cinc per cent anual durant, almenys, les dues pròximes dècades.

Per tant, en el turisme tens bones oportunitats de treball. Perquè sàpigues quin triar, et mostrarem les professions vinculades al turisme amb més demanda.

Quines són les professions amb major demanda en aquest sector?

El sector turístic engloba treballs clàssics com a cambrers, cuiners, o recepcionistes i altres vinculats a les noves tecnologies o més especialitzats. En realitat, es tracta d’un sector molt competitiu on el client exigeix la millor qualitat. Per això, els seus professionals han d’estar reciclant-se permanentment.

Així mateix, dins del sector hi ha llocs demandats com a direcció hotelera internacional o direcció d’expansió que requereixen formació universitària. Però també uns altres de tipus pràctic que l’exigeixen més pràctica. Respecte a aquests últims, bons exemples serien els treballs de comercial d’hotel o d’assessor turístic.

A la vista de tot l’anterior, et mostrarem les professions més demandades en el món del turisme.

Ocupacions tradicionals

Les professions clàssiques del sector turístic continuen sent imprescindibles. Sobretot quan arriba la temporada alta, és a dir, l’estiu, es multiplica la demanda de cuiners, cambrers, caps de sala o treballadors de neteja. Per a alguns d’aquests treballs, no necessitaràs estudis, encara que potser sí experiència. Depèn de la categoria de l’establiment que busqui aquests professionals. En canvi, per a uns altres, és necessària formació. Per exemple, si vols treballar com a administratiu, hauràs de posseir coneixements de comptabilitat, ofimàtica i recursos humans.

Al costat dels treballs que t’hem esmentat, també hi ha altres llocs amb gran demanda en aquest subsector. Com a exemples, tenim el de controlador turístic o el d‘animador sociocultural.

Treballs d’atenció al client

Abans ens referíem a la importància que tinguis bon tracte amb el client perquè trobis treball en aquest sector. Doncs bé, els llocs relacionats amb l’atenció al visitant figuren també entre els més oferts pels negocis turístics.

Et parlem dels recepcionistes, que han de ser amables i correctes i sobre els quals tornarem. Però també d’altres professionals que s’ocupen de millorar l’experiència del viatger. Entre aquests, els encarregats de les relacions públiques d’hotels i restaurants; els informadors turístics, que s’encarreguen d’assessorar els turistes en les seves visites a monuments i llocs d’interès, i els que s’ocupen de l’experiència de l’hoste. És a dir, els qui treballen perquè la seva estada sigui perfecta en tots els sentits.

Quant a la formació i qualitats que t’exigeixen per a aquests treballs, depèn tant de cadascun com de cada establiment. Però solen ser, en tots els casos, la formació en hostaleria o turisme. I, sobretot, tenir una actitud proactiva, ser capaç de resoldre problemes i empatitzar amb el client.

Recepcionista

Ja t’hem parlat de treballar en la recepció de negocis hostalers. Però volem aprofundir en el lloc de recepcionista perquè continua sent un dels més oferts. Podríem dir-te que és un clàssic que sempre està entre els treballs amb més ofertes.

No obstant, la seva importància és màxima. Perquè el recepcionista és la primera persona amb la qual tracta el viatger en arribar a l’hotel. En conseqüència, és el que causa la primera impressió positiva o negativa en el turista. I aquesta influirà molt en la valoració final que faci de la seva estada.

Si vols treballar en aquest camp, has de saber idiomes i tenir alguna formació turística. També és important que sàpigues treballar en equip i que tinguis coneixements administratius. Però, sobretot, que sàpigues tractar amb el públic i tinguis vocació de servei.

Professionals de les noves tecnologies

Ja t’hem dit que, en general, totes les professions relacionades amb les noves tecnologies figuren entre les més demandades per aquest sector. És el cas del community manager, que controla les xarxes socials del negoci. Però també del revenue manager, que s’ocupa d’analitzar els comptes de l’empresa i planificar la seva activitat. O del customer relationship manager, que planifica les estratègies de màrqueting per a atreure a nous clients i conservar els ja reeixits.

Llocs relacionats amb noves tendències de viatges

Com ja t’hem dit, el turisme és un sector en permanent evolució. Per això, existeixen uns certs llocs de treball nous com els anteriors, però que tenen a veure amb nínxols de mercat emergents. I cada vegada hi ha més ofertes per a treballar en ells. Els veurem.

– Expert en ecoturisme. El turisme per la naturalesa s’ha posat de moda en els últims anys. Es tracta d’un model de viatge que combina estades en el camp amb la cura del medi ambient. I les propostes poden ser moltes. Per això, les grans companyies turístiques busquen experts en aquesta mena de viatges.

Turisme gastronòmic i enològic. Com en el cas anterior, els viatges de tipus gastronòmic i relacionats amb la cultura del vi també estan de moda. Per això, les grans agències turístiques busquen persones que coneguin els millors circuits d’aquesta classe.

Assessor de turisme en línia. Moltes de les contractacions de viatges es realitzen per Internet. I, cosa que és més important, els viatgers es guien per opinions que apareixen en blogs i en xarxes socials. Per això, les companyies de turisme busquen assessors que sàpiguen de viatges i també que manegin aquestes eines informàtiques.

En conclusió, t’hem mostrat les professions de turisme amb major demanda de treballadors. Si et formes en alguna d’elles, tindràs més possibilitats de trobar un bon lloc. I, a més, desenvoluparàs la teva labor en un sector dinàmic i en constant creixement.

Descobreix totes les nostres formacions dins del sector turisme o demana informació aquí