Requisits per ser tripulant de cabina de passatgers

Tots aquells que desitgen ser personal de vol es troben amb els mateixos dubtes. Desitgen saber què és exactament un azafato, quines són les seves tasques concretes i, sobretot, com arribar a ser-ho. Si aquest és el teu cas, amb total seguretat t’interessarà la informació que et mostrarem aquí.

Què és ser personal de vol?

La figura del tripulant de cabina va començar a estendre’s amb el creixement de l’aeronàutica. Des dels anys 30 del segle passat, la seva presència s’ha estès notablement. Per això, aquest lloc ha acabat configurant-se amb uns límits molt definits. Encara que al principi es limitaven a intentar fer més agradable el vol als passatgers a través d’una bona presència i atenció, les tasques s’han anat ampliant. Ja no n’hi ha prou amb ser una persona amb bona presència i un somriure, perquè el seu conjunt de tasques ha professionalitzat enormement.

Perquè les coneguis amb concreció, et referirem aquí a les tasques que, de manera genèrica, es realitzen en aquest lloc de treball.

Les tasques del personal de vol

En general, les tasques a les quals hauràs de fer front en cas que arribessis a ser tripulant de cabina seran, fonamentalment, les incloses en els tres següents grups:

• Vetllar per la comoditat dels passatgers: aquesta és una tasca clàssica que, sens dubte, continua encara vigent. Tot tripulant de cabina de passatgers, ha de proporcionar la millor experiència de vol possible a cada viatger. Servir el menjar i beguda, indicar els seients, respondre els dubtes, ajudar els passatgers a entrar i sortir de l’avió…

• Garantir la seguretat a bord: això inclou tant la realització d’indicacions de seguretat prèvies als passatgers com ajudar en cas d’emergència. Indicar les sortides de seguretat, la situació dels cinturons i les armilles haurà de ser realitzat pel tripulant de cabina. De la mateixa manera, contribuir en cas d’emergència serà un dels seus deures essencials.

• Emplenar deures administratius: Encara que aquestes tasques solen ser menys conegudes perquè no es realitzen a la vista, són igualment importants. Realitzar inventari dels productes a la venda, realitzar informes de vol i comptabilitzar els diners obtinguts, entre molts altres treballs, estaran en mans dels tripulants de cabina.

Arribar a ser tripulant de cabina

Per a arribar a ocupar un lloc de treball en una a, principalment se t’exigiran dues coses. La primera d’elles està relacionada amb la necessitat de comptar amb un conjunt de característiques personals. La segona refereix a l’emplenament d’uns estudis concrets. Tots dos requisits seran d’obligat compliment, perquè defineixen a un bon tripulant.

Les aptituds necessàries

Dins del conjunt d’aptituds personals d’un tripulant de cabina de passatgers, destaquen les següents per ser les més importants:

Flexibilitat: si alguna cosa caracteritza als treballadors d’una aerolínia és la seva mobilitat espacial i horària. Si desitges encaixar adequadament en aquest lloc de treball, la flexibilitat haurà de definir-te. Has d’estar completament disposat a variar contínuament els teus horaris, així com els teus llocs de treball. Viatjar contínuament a diversos països i amb diferents fusos passarà a ser part essencial de la teva vida.

Empatia: ser una persona empàtica és exigible a qualsevol treballador cara al públic. Això és encara més evident en el cas dels tripulants de cabina. Per a ser un  competent, has de ser capaç de posar-te en el lloc del passatger. Llargues cues d’espera en els aeroports, estrès per les presses i cansament per les maletes els faran estar en una posició especialment sensible. La teva capacitat de comprensió serà portada al límit.

Capacitat de comunicació: igual que l’anterior, també és aquesta una característica típica de tot treballador cara al públic. Has de ser capaç d’escoltar els clients, així com de respondre’ls just el que necessiten. Facilitar al màxim la comunicació a través de la comprensió i la rapidesa en les solucions és, per tant, requisit ineludible.

Capacitat de treballar en equip: un avió no funciona gràcies al treball d’un individu. En ell viatja la tripulació que, com a tal, ha de treballar sempre en grup. Estar disposat a compenetrar-te amb els teus companys de treball serà absolutament precís a l’hora d’aplicar per a un lloc de treball com aquest.

Els estudis exigits: el títol TCP

El títol TCP (és a dir, el títol de Tripulant de Cabina de Passatgers) és aquell que habilita a qualsevol persona per a poder ser tripulant de cabina. És a dir, no es requereix cap títol universitari, però sí la realització d’un curs determinat. Es tracta d’estudis reglats per part del Ministeri de Foment, que poden emplenar-se en alguna escola especialitzada.

En general, això sí, les empreses solen exigir la tinença del títol de l’ESO, a més del referit més amunt. El batxiller o la carrera universitària, com t’hem comentat, no seran normalment requerits, però cap estudi complementari està de més, per descomptat.

D’altra banda, sempre serà desitjable que tot auxiliar de vol compti amb una bona formació en idiomes. Conèixer més idiomes a més de la llengua materna facilitarà la teva comunicació amb els potencials passatgers, per la qual cosa sempre serà un atribut molt valorat pels departaments de recursos humans de totes les aerolínies. En general, un nivell acceptable d’anglès sol ser exigit.

Altres requisits complementaris

A més del que s’ha dit, una altra classe de requisits són els que refereixen a l’edat (perquè s’exigeix comptar entre 18 i 35 anys d’edat) i l’alçada (existeix un mínim de 1,57 metres per a les dones i 1,68 metres per als homes). D’altra banda, les aerolínies no solen acceptar tatuatges ni pírcings que es trobin a la vista quan s’emporta l’uniforme. De la mateixa manera, superar una petita prova de natació (nedar 100 metres en dos minuts i mig, bussejar 8 metres, i altres proves de salvament aquàtic com a arrossegament de persones o abordatge de bassa) serà exigència de compliment necessari.

En conclusió, els tripulants de cabina de passatgers de vol duen a terme molt diverses tasques i arribar a ser-ho exigeix determinats requisits. Si tu estàs interessat a arribar a ser-ho, no dubtis a perseguir els teus desitjos de manera persistent. Tard o d’hora, si et deixes assessorar per aquells que tenen experiència en el sector, aconseguiràs els teus objectius

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres aquí, i t’informarem de tot